Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

EDUCARE


European project on educating the visually impaired  with behaviour challenges

EU flag Erasmus+

Center IRIS Ljubljana je v letu 2015 uspešno kandidiral na razpisu Erasmus+ s projektom EDUCARE. To je bil dvoletni projekt mobilnosti (2015 do 2017) v okviru evropske sheme Erasmus+, Ključni ukrep 1, ki je namenjena mobilnosti posameznikov na področju šolskega izobraževanja. Potekal je na temo Slepi in slabovidni in motnje vedenja. Cilj projekta je bil usvajanje, spoznavanje in deljenje uspešnih modelov dela s slepimi in slabovidnimi otroki oz. mladostniki, lahko tudi z dodatnimi motnjami, ki imajo tudi motnje vedenja oz. oblike zahtevnega vedenja, in priprava protokolov za ravnanje v takih situacijah. V projektu  je sodelovalo pet partnerjev:

  • Royal Dutch Visio, Nizozemska
  • Jordanstown School, Irska,
  • Budapest School for the Blind, Madžarska
  • SWW (Southern Bavarian accommodation and sheltered workshops for blind and visually impaired people), Nemčija
  • Center IRIS Ljubljana, Slovenija

Načrtovana so bila 4 izobraževanja v 4 državah, zadnje prav v našem zavodu. K sodelovanju smo povabili tudi partnerje, ki na razpisu niso bili uspešni in zato formalno niso bili vključeni v projekt. V projektu smo načrtovali 12 mobilnosti strokovnih delavcev Centra IRIS Ljubljana, izvedenih je bilo 13, na zadnjem izobraževanju v Ljubljani pa je sodelovalo vseh 10 strokovnih delavcev.

Prvo izobraževanje: Nijmegen, Grave (Nizozemska)

Od 20. do 22. oktobra 2015 na Nizozemskem je potekalo izobraževanje v organizaciji strokovnega centra Royal Dutch Visio, namenjeno je bilo spoznavanju modelov, ki so jih na Nizozemskem razvili za reševanje izpostavljene problematike.

Gradiva:

Drugo izobraževanje: Budimpešta (Madžarska)

Budapest School for the Blind je organizirala izobraževanje od 13. do 15. junija 2016. Vodilna tema je bila Slepi in slabovidni in agresivno vedenje oz. samopoškodbe.

Gradiva:

Tretje izobraževanje: Osimo (Italija)

Lega del Filo d’Oro Onlus je organizirala  izobraževanje na temo Slepi in slabovidni in avtizem v času od 18. do 20. oktobra 2016. Izobraževanja se je udeležilo šest strokovnih delavk, ki sodelujejo v delovni skupini projekta EDUCARE. Na voljo vam je nekaj gradiv, ki smo jih dobili v času izobraževanja.

Gradiva:

Četrto izobraževanje: Ljubljana (Slovenija)

Izobraževanje v Ljubljani je bilo od 21. do 23. marca 2017. Tema našega izobraževanja so bila prehodna obdobja (vključitev v vrtec, prehod iz vrtca v OŠ oz. iz OŠ v SŠ in na trg dela, vključitev v inkluzivno obliko izobraževanja …) Izobraževanja se je udeležila celotna delovna skupina EDUCARE. Pridružila sta se nam tudi kolega iz Zagreba (Vinko Bek), ki uradno niso partnerji v projektu. Ljubljano in Slovenijo smo kolegom iz partnerskih organizacij približali tudi iz kulturnega in kulinaričnega vidika. Še posebej smo program popestrili z večerjo v temi.  V času izobraževanja smo izdelali Protokol o izvedbi prehodnih obdobij.

Gradiva:

Skupinska slika

(Skupno 369 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost