Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

SPARBECEDA – dobrodelen lov na besedni zaklad


Vabimo vas, da sodelujete v dobrodelni akciji pri trgovinah Spar, kjer lahko volite za našo ustanovo do 21. aprila 2022.

Spar Slovenija je kot prvi trgovec na svojih policah predstavil edinstvene testenine SPARBECEDA v obliki črk, s katerimi se med pripravo obroka lahko tudi igramo oziroma učimo. V vsaki embalaži je vseh 25 črk slovenske abecede v obliki testenin, s katerimi lahko tako otroci kot njihovi starši skozi igro krepijo besedni zaklad. V ta namen so si pri Sparu zamislili projekt SPARBECEDA, ki bo, poleg krepitve besednega zaklada pri otrocih in odraslih s pomočjo črk iz testenin, tudi dobrodelen – z donacijo v skupni vrednosti 10.000 EUR bo Spar Slovenija razveselil 3 izbrane ustanove, ki pomagajo otrokom z učnimi in bralnimi težavami. Višina donacije za posamezno ustanovo bo določena s strani uporabnikov aplikacije SPAR plus, ki bodo glas podarili izbrani ustanovi.

Po zadnjih podatkih OECD (2020) skoraj dvajsetim odstotkom Slovencev manjka osnovna veščina, kot je bralna pismenost. Nižje so uvrščeni le še državljani Singapurja, Izraela, Turčije in Čila. Slovenija je na področju bralne kulture precej pod povprečjem držav OECD, saj pri nas že več kot 50 let bere samo polovica Slovencev.* Ta zgovorni statistični podatek je podkrepil tudi dr. Miha Kovač, predstojnik Katedre za knjigarstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in publicist: »Poleg pomanjkanja bralnega zgleda v družinskem okolju in slabo opremljenih šolskih knjižnic je eden od razlogov za slabe bralne navade šibek besednjak – že 3% nepoznanih besed v besedilu je namreč dovolj, da ga bralec ne razume v popolnosti.«

K projektu so zopet povabili mladinskega pisatelja Boštjana Gorenca – Pižamo, ki je s Sparom že v preteklosti ponudil navdihujoče pravljice, natisnjene kar na embalaži trajnostnega mleka. Tokrat bo Pižama ustvarjalen s testeninskimi črkami, saj bo z uporabniki na družbenih omrežjih podjetja SPAR Slovenija obujal stare besede, na katere smo Slovenci že skoraj pozabili, iskal pa bo tudi najboljše rime in knjižne junake iz starih slovenskih literatur. Vsako uganko bo popestril tudi z nagradno igro.
»V Sparu Slovenija smo videli priložnost, da na zabaven in igriv način nagovorimo otroke in njihove starše, da je lahko tudi igra med pripravo obroka zanimiva spodbuda za bogatenje besednega zaklada,« je dejala Janja Štular, vodja marketinga Spar Slovenija.

V tej akciji bodo v SPAR Slovenija tudi dobrodelni, saj bodo z donacijo v skupni vrednosti 10.000 EUR pomagali 3 izbranim ustanovam, ki se ukvarjajo z učnimi in bralnimi težavami otrok. Te ustanove so: Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne IRIS, Zavod Mavrični bojevnik in Društvo Bravo – društvo za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami. Višina donacije za posamezni zavod ali društvo bo določena s strani uporabnikov aplikacije SPAR plus, ki bodo svoj glas za pravilno besedo podarili izbrani ustanovi. Ustanova z največ prejetimi glasovi bo dobila največji znesek (5.000 EUR), druga drugi največji znesek (3.000 EUR) in tretja tretji najvišji znesek (2.000 EUR).

Prav s pomočjo aplikacije SPAR plus bodo uporabniki še dodatno bogatili svoj besedni zaklad. Na jezikovnem portalu Franček bodo lahko sodelujoči tudi preverili, če najdena beseda obstaja. Kolikor besed bodo uporabniki našli, tolikokrat bodo sodelovali tudi v žrebu za 10 tablic Samsung.
Spar Slovenija želi z donacijo nagraditi prizadevanja ustanov in ljudi v njih, ki s svojim znanjem in pripravljenostjo skrbijo, da imajo mladi z učnimi težavami ustrezno pomoč in podporo.

*Vir rtvslo.si in OECD, 2016

Dodatne informacije o izbranih ustanovah:

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne IRIS Je edina ustanova v Sloveniji, ki se ukvarja s šolanjem slepih in slabovidnih otrok, pred dvema letoma pa so začeli spremljati tudi otroke z motnjo avtističnega spektra. Donirana sredstva bodo uporabili predvsem za prenovo jedilnice in za nakup pripomočkov za lažje spremljanje pouka.
Več inf: center-iris.si

Namen delovanja Zavoda Mavrični bojevnik je pomoč mladim z motnjo ADAH (motnja pozornosti in hiperaktivnosti). Zavod skozi aktivnosti v naravi spodbuja k umiku od vsakodnevnih novodobnih in tehnoloških naprav, hkrati pa ponuja pomoč pri iskanju osebne samorealizacije. Sredstva bodo porabili za izgradnjo doživljajskega gozdnega poligona Mavrični gaj, katerega namen je izvedba taborov in ostalih aktivnosti v naravi.
Več inf: mavricnibojevniki.org

Cilj Društva Bravo – društva za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami je ustvariti optimalne pogoje za izobraževanje in delo mladih s specifičnimi učnimi težavami (SUT). Sodelujejo z domačimi in mednarodnimi društvi za otroke in mladostnike s SUT, vključeni pa so tudi v Evropsko zvezo za disleksijo (EDA). Letos bo potekala 20. obletnica prve mednarodne konference Društva Bravo, na kateri izobražujejo in ozaveščajo strokovno in laično javnost o značilnostih in potrebah otrok in mladostnikov s SUT. Z donacijo bi pokrili del stroškov za organizacijo konference.
Več inf: drustvo-bravo.si

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost