Šolska prehrana je urejena v skladu z Zakonom o šolski prehrani (Uradni list RS, št. 43, z dne 31. 5. 2010).

Jedilnike oblikujemo na osnovi Smernic zdravega prehranjevanja Ministrstva za zdravje in postopoma uvajamo bolj zdravo prehrano, tako da zmanjšujemo ponudbo pekovskega peciva iz bele pšenične moke (sirova štručka, makovka, bel kruh…) ter pekovskih in slaščičarskih izdelkov z veliko vsebnostjo maščob in sladkorjev (čokoladni navihanček, francoski rogljiček…). Zvišujemo količino polnovrednih živil npr. polnozrnate testenine, rjavi riž… Prav tako zmanjšujemo ponudbo odsvetovanih živil iz skupine mesnih izdelkov s homogeno strukturo (hrenovke, paštete…). Delamo domače namaze, peciva in ostale jedi. Namesto mlečnih izdelkov kot so deserti, puding, čokoladno mleko večkrat ponujamo bolj priporočene npr. ječmenovo kavo, mleko, jogurt, kefir, kislo mleko… Med obroki postrežemo vodo in nesladkani čaj, promoviramo pitje vode iz pipe tudi v razredih.

Ob ponedeljkih smo uvedli Zelene ponedeljke, kjer vsi uživajo brezmesno kosilo, ob petkih je na jedilniku morsko kosilo oz. ribje jedi. Ob sredinih kosilih spoznavamo tradicionalne slovenske jedi.

Skrbimo, da v prehrano vključujemo najmanj 15 % ekološko pridelane hrane in visok delež živil iz različnih shem kakovosti s certifikatom npr. Izbrana kakovost Slovenije, višja kakovost, zajamčena tradicionalna posebnost, zaščitena geografska označba…

Ravnamo trajnostno, povezali smo se z lokalnimi kmetijami, ki nam dobavljajo sveža, lokalna in kakovostna živila. Pri naročilih živil znižujemo količino plastične embalaže in ločujemo odpadke. Trudimo se, da bi bilo čim manj zavržkov hrane.

V šolski kuhinji pripravljamo zajtrke, dopoldanske malice, kosila in popoldanske malice. Učenci obroke zaužijejo v jedilnici. Večerjo nudimo učencem in dijakom, ki so vključeni v dom.

Urnik obrokov

  • zajtrk: 7.30 – 7.55
  • dopoldanska malica*: 9.30 – 10.00, 10.25 – 10.50
  • kosilo*: 11.40 – 12.10, 12.25 – 12.55, 13.15 – 13.45, 14.05 – 14.35
  • popoldanska malica: 14.30 – 15.00, 16.00 – 16.30
  • večerja: 18.30 – 19.00

*V času epidemije COVID-19 in dnevov dejavnosti se urnik obrokov ustrezno prilagodi.

Za dodatne informacije glede šolske prehrane kontaktirajte organizatorko šolske prehrane:

Dietna prehrana

Če učenec želi prejemati dietno prehrano, se starši oz. skrbniki pred začetkom novega šolskega leta oz. takoj, ko je sprememba nastala, oglasite pri medicinskem tehniku. S seboj prinesite ustrezna zdravniška potrdila (Potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka – pdf)).

Glede zdravstvenih vprašanj ter diet kontaktirajte medicinskega tehnika:

Jedilniki

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)