Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Politika varovanja osebnih podatkov na spletnem mestu center-iris.si


Varovanje vaše zasebnosti nam je zelo pomembno. V tej politiki zasebnosti (v nadaljevanju politika) so zbrane vse informacije o obdelavi osebnih podatkov, ki se zbirajo pri vašem obisku spletnega mesta center-iris.si, ali ko z nami vzpostavite stik po telefonu, elektronski pošti in drugih kontaktih, objavljenih na naših spletnih straneh.

Pridržujemo si pravico, da informacije, podane v tej politiki zasebnosti, brez predhodne najave prilagodimo. Veljavna je trenutna različica, objavljena na tej strani.

1. Identiteta in kontaktni podatki upravljavca

Naziv in naslov: Center IRIS – Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, Langusova ulica 8, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju zavod)

Telefonska številka: 070 902 750

Elektronski naslov: info@center-iris.si

2. Kontaktni podatki pooblaščene osebe za varstvo podatkov (DPO)

Naziv: Andreja Mrak, univ.dipl.prav. (Inštitut za organizacijske rešitve – IZOR)

Elektronski naslov: info@center-iris.si

3. Nameni, za katere se osebni podatki obdelujejo in pravna podlaga za njihovo obdelavo

Osebni podatki so vse informacije, ki se nanašajo na določenega ali določljivega posameznika. Podatkov, ki so bili anonimizirani, tako da ne omogočajo identifikacije določenega posameznika, se ne obravnavajo več kot osebni podatki.

Vsi osebni podatki se v skladu z vsakokrat veljavnimi določili Splošne uredbe (v nadaljevanju Splošna uredba) in tega obvestila o varstvu osebnih podatkov zbirajo, obdelujejo in uporabljajo zlasti za namen za obravnavo vaših zahtevkov oz. izvajanje storitve v okviru predšolske vzgoje, osnovnošolskega in srednješolskega oz. poklicnega izobraževanja, domske vzgoje in izvajanje zdravstvene dejavnosti, vse na področju vzgoje in izobraževanja gluhih in naglušnih otrok ter mladostnikov, otrok, mladostnikov in oseb z govorno-jezikovnimi motnjami.

Če za dejanja obdelave osebnih podatkov pridobimo privolitev posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki (v nadaljevanju posameznik), se kot pravna podlaga uporablja točka (a) člena 6(1) Splošne uredbe: soglasja, ki jih podate med izvajanjem predšolske vzgoje, osnovnošolskega ali srednješolskega oz. poklicnega izobraževanja (soglasje za vpis otroka v vrtec, soglasje za javno objavo slik ali dosežkov otroka, soglasje za svetovanje otroku, učencu ali dijaku, soglasje za sodelovanje otroka na tekmovanjih, natečajih in drugih dogodkih, soglasje za nudenje pomoči oz. svetovanje otroku, učencu ali dijaku, soglasje za vodenje športno vzgojnega kartona, soglasje za vključitev učenca v razširjeni program šole in drge dejavnosti, soglasje za prijavo na prehrano, soglasje za izvrševanje pravic iz statusa razseljene osebe, statusa učenca ali dijaka športnika ali kulturnika).

Pri obdelavi osebnih podatkov, ki je potrebna za izvrševanje pogodbe, katere stranka je posameznik, se kot pravna podlaga uporablja točka (b) člena 6(1) Splošne uredbe: za izvrševanje pogodbe o vključitvi otroka v vrtec, za izvrševanje pogodbe o vključitvi otroka v dijaški dom, za izvrševanje pogodb o zaposlitvi ali drugih oblik pogodbenega sodelovanja. To velja tudi za dejanja obdelave, ki so potrebna za izvajanje ukrepov, ki so nujni pred samo sklenitvijo pogodbe: ko se prijavite na razpisano prosto delovno mesto ipd.

Če je obdelava potrebna za izpolnitev zakonske obveznosti, ki velja za zavod, se kot pravna podlaga uporablja točka (c) člena 6(1) Splošne uredbe:

  • za izvrševanje programa predšolske vzgoje (za varstvo otrok, vključenih v vrtec in kontaktiranje njihovih zakonitih zastopnikov, za nudenje pomoči oz. svetovanje otroku, za organiziranje prehrane, za sspremljanje mesečnih plačil staršev, za sofinanciranje plačil staršev iz državnega proračuna),
  • za izvrševanje obveznega programa osnovnošolskega izobraževanja (za vpis oz. vključitev učencev in kontaktiranje njihovih zakonitih zastopnikov, za napredovanje učencev, izdajo spričeval, vzgojnih opominov in drugih listin, za nudenje pomoči oz. svetovanje učencu),
  • za izvrševanje programa srednješolskega oz. poklicnega izobraževanja (za prijavo, vpis oz. vključitev dijaka in kontaktiranje njihovih zakonitih zastopnikov, za napredovanje dijakov, vključno z ocenjevanjem in opravljanjem izpitov, izdajo spričeval, vzgojnih opominov in drugih listin ter dokumentov, za nudenje pomoči oz. svetovanje dijaku),
  • za izvrševanje dejavnosti dijaškega doma (za vpis oz. vključitev dijakov in kontaktiranje njihovih zakonitih zastopnikov in/ali poroka nastanitvene pogodbe, za spremljanje dejavnosti vzgoje in izobraževanja v dijaškem domu, za subvencije oskrbnin za dijake),
  • za izvrševanje drugih obveznosti po zakonodaji s področja predšolske vzgoje, osnovnošolskega in srednješolskega oz. poklicnega izobraževanja (za vodenje matične knjige in matičnih listov, šolskega dnevnika in redovalnice, za organizacijo šolske prehrane),
  • za izvrševanje drugih obveznosti po zakonodaji s področja delovnega prava in varstva pri delu, integritete in preprečevanju korupcije, računovodstva, davkov (za vodenje evidenc in posredovanje pristojnim institucijam kot so FURS, ZPIZ ipd.).

Kadar je obdelava potrebna za opravljanje naloge v javnem interesu ali pri izvajanju javne oblasti dodeljene zavodu se kot pravna podlaga uporablja točka (e) člena 6(1) Splošne uredbe: za izvrševanje drugih pravic in obveznosti zavoda, staršev ali otrok po zakonodaji s področja predšolske vzgoje, osnovnošolskega ali srednješolskega oz. poklicnega izobraževanja (za delovanje sveta šole ali staršev, šolskega in učbeniškega sklada, knjižnice, za zagotavljanje šolskega in hišnega reda, za zagotovitev obveznosti šole do učencev ali dijakov, ki se izobražujejo od od doma, za omogočanje dostopa učencev do e-učilnic, za zagotovitev brezplačnega prevoza otrokom, učencem ali dijakom, ki so do njega upravičeni) ali s podočja izvajanja zdravstvene dejavnosti (za vodenje osnovne zdravstvene dokumentacije).

Če je obdelava potrebna zaradi zakonitih interesov, za katere si prizadeva zavod ali tretja oseba, razen kadar nad takimi interesi prevladajo interesi ali temeljne pravice in svoboščine posameznika, se za obdelavo kot pravna podlaga uporablja točka (f) člena 6(1) Splošne uredbe: za sodelovanje šole pri evropskih in drugih projektih, za izvrševanje drugih storitev ali dejavnosti, s katerimi se šola ukvarja v skladu z aktom o ustanovitvi poleg predšolske vzgoje, osnovnošolskega in srednješolskega oz. poklicnega izobraževanja, za izvajanje praaks in usposabljanj študentov, dnevniške datoteke za namen zagotavljanja delovanja in dostopa spletne strani, sistemske stabilnosti, zavarovanja podatkov in varnosti delovanja.

4. Ali je zagotovitev osebnih podatkov statutarna ali pogodbena obveznost ali pa obveznost, ki je potrebna za sklenitev pogodbe, ter ali mora posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, zagotoviti osebne podatke ter kakšne so morebitne posledice, če se taki podatki ne zagotovijo

Zagotovitev osebnih podatkov:

  • za izvajanje pogodbe (točka (b) člena 6(1) Splošne uredbe) je pogodbena obveznost;
  • v zvezi z izvrševanjem obveznosti, določenih z zakonom (točka (c) člena 6(1) Splošne uredbe) je statutarna obveznost;

če nam svojih osebnih podatkov ne bi želeli razkriti, z vami ne bi mogli podpisati pogodbe oz. izvrševati nekaterih pravic in dolžnosti iz pogodbenega razmerja ali v zvezi z predšolsko vzgojo, osnovnošolskim ali srednješolskim oz. poklicnim izobraževanjem, saj zakon od nas zahteva, da vaše osebne podatke obdelujemo (npr. zakonodaja na področju predšolske vzgoje, osnovnošolskega ali srednješolskega oz. poklicnega izobraževanja, računovodstva, davkov in arhiviranja).

5. Uporabniki osebnih podatkov

  • Zaposleni v zavodu

Vaše podatke obdelujejo zaposleni v zavodu znotraj svojih delovnih zadolžitev in pooblastil ter skladno z notranjo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest za izvajanje obveznosti v skladu s predpisi.

  • Zunanji uporabniki:
  • ponudniki programske opreme ali gostovanja;
  • revizorji;
  • banke ali druge organizacije za plačilni promet;
  • sodišča, državni organi in drugi nosilci javnih pooblastil, kadar so v okviru konkretnik postopkov upravičeni do pridobitve osebnih podatkov na podlagi zakona (policija, inšpekcijski in nadzorni organi, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Finančna uprava RS …);
  • druge osebe, če imajo za pridobitev oz. obdelavo osebnih podatkov podlago v zakonu ali v pravnomočni sodni odločbi ali če ste jim podali izrecno privolitev.

Vsi zunanji uporabniki so v razmerju do zavoda zavezani k spoštovanju veljavnih določb o varstvu osebnih podatkov. Več informacij o naših zunanjih ponudnikih storitev lahko pridobite po elektronski pošti na naslovu info@center-iris.si.

6. Prenos osebnih podatkov v tretjo državo ali mednarodno organizacijo

Osebni podatki se ne prenašajo v mednarodne organizacije, v tretje države pa le v primeru, da se prijavite v družabna omrežja. V tem primeru se lahko podatki prenašajo v ZDA, kjer imajo sedež družbe, ki ponujajo predmetne storitve (Facebook, Instagram in Youtube) na podlagi in v skladu z Izvedbenim sklepom Komisije (EU) C(2023) 4747 o ustrezni ravni varstva osebnih podatkov v skladu z okvirom zasebnosti podatkov med EU in ZDA z dne 10.7.2023, saj je v teh primerih zagotovljeno ustrezno varstvo zasebnosti v zvezi s takšno obdelavo podatkov. Če s tem soglašate, se v teh primerih podatki prenašajo na podlagi in v skladu s sprejetim sklepom o ustreznosti Evropske komisije (člen 45 Splošne uredbe).

7. Obstoj avtomatiziranega sprejemanja odločitev, vključno z oblikovanjem profilov

Avtomatizirano sprejemanje odločitev se ne izvaja.

8. Obdobje hrambe osebnih podatkov

Obdobje hrambe je odvisno od pravne podlage, zaradi katere osebne podatke obdelujemo, in namena obdelave. Vaši osebni podatki se bodo namrel hranili le tako dolgo, dokler je to potrebno za namene, za katere se obdelujejo.

V primerih, ko ste nam podali osebno privolitev za obdelavo vaših osebnih podatkov, osebne podatke hranimo do preklica vaše privolitve.

Če je obdelava podatkov potrebna za izpolnitev vašega zahtevka hranimo podatke do poteka rokov za uveljavljanje pravnega oz. dokler so mogoči pravni postopki ali se ti ne zaključijo.

Vaše osebne podatke izjemoma obdelujemo tudi dlje, če to od nas zahtevajo veljavni predpisi v Republike Slovenije in / ali Evropske unije (npr. predpisi na področju zdravstvene dejavnosti, predšolske vzgoje, osnovnošolskega ali srednješolskega oz. poklicnega izobraževanja, arhivskega in dokumentarnega gradiva, računovodstva in davkov).

9. Pravice posameznika, na katerega se nanašajo podatki

Vsi posamezniki, katerih osebni podatki se zbirajo in obdelujejo s strani zavoda imate naslednje pravice:

  • pravico dostopa do osebnih podatkov,
  • pravico do popravka netočnih in dopolnitve nepopolnih osebnih podatkov
  • pravico do izbrisa osebnih podatkov,
  • pravico do omejitve obdelave osebnih podatkov,
  • pravico do prenosljivosti podatkov,
  • pravico do ugovora obdelavi, ki temelji na točki (f) člena 6(1) Splošne uredbe.

Posameznik, katerega osebni podatki se zbirajo in obdelujejo s strani zavoda, ima namreč pravico od zavoda zahtevati dostop do osebnih podatkov in popravek ali izbris osebnih podatkov ali omejitev obdelave v zvezi z njim ter pravico do ugovora obdelavi in pravico do prenosljivosti podatkov. Zahteva posameznika se obravnava skladno z določbami Splošne uredbe.

Z vprašanji in pritožbami pa se lahko tudi kadarkoli obrnete neposredno na nas. Za zagotovitev hitrega odgovora nas lahko kontaktirate na naslednjem elektronskem naslovu: info@center-iris.si.

10. Soglasje in pravica posameznika do preklica soglasja

Kadar temelji obdelava le na podlagi vašega soglasja (točka (a) člena 6(1) Splošne uredbe), obstoj pravice, da se lahko privolitev kadar koli prekliče, ne vpliva na zakonitost obdelave podatkov, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

11. Pravica do vložitve pritožbe pri nadzornem organu

Zaradi kršitve zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, lahko posameznik poda prijavo na nadzorni organ, ki je v Republiki Sloveniji Informacijski pooblaščenec.

12. Dodatne informacije o piškotkih

Piškotek je majhna datoteka ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne, nekateri so nujni za delovanje spletišča (nujni oz. funkcionalni piškotki), nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje in spremljanje obiska na spletišču (analitični, statistični, trženjski piškotki),

Naša spletna stran gostuje na strežniški infrastrukturi  pogodbenega obdelovalca s sedežem v Sloveniji (Zavod Arnes) in ne uporablja nobenih drugih piškotkov, kot funkcionalnih. Druge bolj podrobne informacije o piškotkih so dostopne v »Politiki zasebnosti«.

13. Imate dodatna vprašanja? 

Vprašanja, komentarji in zahteve v zvezi z varstvom vaših osebnih podatkov, so dobrodošli. Naslovite jih lahko na elektronski naslov info@center-iris.si.

Ljubljana, 20. 8. 2024

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost