Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 18. 11. – 22. 11. 2019


PONEDELJEK

  • zajtrk: močnik na mleku (G,L,J), bio jabolko
  • malica: polnozrnati kruh (G), mlečni namaz s hrenom (L), sadje, čaj
  • kosilo: milijonska juha (G,J), špinačni ravioli (G,L), sirova omaka (L), mešana solata
  • malica: polnozrnati piškoti (G), sadje
  • večerja: ovseni kruh (G), pečena jajca (J), radič s krompirjem

TOREK

  • zajtrk: kruh s semeni (G), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: rženi kruh (G), kisla smetana, korenček, čaj
  • kosilo: grahova juha, piščančji file v naravni omaki, rižota iz treh žit, mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), hrustljave ploščice (G)
  • večerja: pica (G,L)

SREDA

  • zajtrk: ovseni kruh (G), puranja prsa, sir (L), kumarice, čaj
  • malica: koruzna štručka (G), sadni pinjenec (L), ŠS* – maline
  • kosilo: matevž, repa, pečenica, kaki
  • malica: sezamove palčke (G,SE,O), sadje
  • večerja: testeninska solata (G,L)

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (G,SE), čičerikin namaz (R), paprika, čaj
  • malica: lešnikov žepek (G), čaj, sadje, ŠS* – navadni jogurt (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J), krompirjevi kroketi (G,L), bolonjska omaka, mešana solata
  • malica: riževe ploščice (G), sadna skuta (L)
  • večerja: zelenjavna mineštra (G)

PETEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), zelenjavni namaz, čaj
  • malica: ajdov kruh (G), jagodna marmelada, bela kava (L)
  • kosilo: paradižnikova juha, file postrvi na žaru (R), krompir z blitvo, tržaška omaka, banana

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: močnik na mleku (G,L,J), bio jabolko
  • malica: sadje
  • kosilo: milijonska juha (G,J), špinačni ravioli (G,L), sirova omaka (L), mešana solata
  • malica: polnozrnati piškoti (G), sadje

TOREK

  • zajtrk: kruh s semeni (G), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: korenček
  • kosilo: grahova juha, piščančji file v naravni omaki, rižota iz treh žit, mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), hrustljave ploščice (G)

SREDA

  • zajtrk: rižolino, mleko (L)
  • malica: kaki, ŠS* – maline
  • kosilo: matevž, repa, pečenica
  • malica: sezamove palčke (G,SE,O), sadni pinjenec (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (G,SE), čičerikin namaz (R), paprika, čaj
  • malica: sadje, ŠS* – navadni jogurt (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J), krompirjevi kroketi (G,L), bolonjska omaka, mešana solata
  • malica: riževe ploščice (G), sadje

PETEK

  • zajtrk: bio polnozrnati riževi napihnjenci, mleko (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: paradižnikova juha, file postrvi na žaru (R), krompir z blitvo, tržaška omaka
  • malica: prepečenec (G), banana

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

 

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost