Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 16. 9. do 20. 9. 2019


PONEDELJEK

  • zajtrk: močnik na mleku (G,L)
  • malica: ovseni kruh (G), sirni namaz s papriko (L), sadje, čaj
  • kosilo: bučna juha, zelenjavni kanelon s sirom (G,L,J), pire krompir (L), zeljnata solata s fižolom
  • malica: riževe ploščice, sadni jogurt (L)
  • večerja: njoki s paradižnikovo omako (G), kumarična solata

TOREK

  • zajtrk: kruh s semeni (G,O,SE), pečena jajca (J), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: koruzna štručka (G), navadni jogurt (L), sadje
  • kosilo: grahova juha, piščančje krače, zeljnate krpice (G), hruška
  • malica: polnozrnate palčke (G), breskve
  • večerja: mesna rižota, zelena solata

SREDA

  • zajtrk: črni kruh (G), lešnikovo-čokoladni namaz (G,L), mleko (L), sadje
  • malica: ajdov kruh (G), mlečni namaz s smetano (L), sadje, čaj
  • kosilo: polenta, goveji golaž, rdeča pesa, grozdje
  • malica: navadni jogurt (L), ovseni piškoti (G,L,J)
  • večerja: piščančje tortilije z zelenjavo (G,L,J)

ČETRTEK

  • zajtrk: ajdov kruh (G), mesno-zelenjavni namaz, sadje, čaj
  • malica: sirovka (G,L), bela kava (L), hruška
  • kosilo: milijonska juha (J), boranja, riž (L), palačinke z marmelado (G,L,J)
  • malica: hrustljave ploščice (G), grozdje
  • večerja: polnozrnata žemlja (G), puranja šunka, sir (L), mešana solata

PETEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), piščančja hrenovka, ajvar/gorčica (GO), čaj
  • malica: sezamovi grisini (G,SE), banana, sadni pinjenec (L)
  • kosilo: špageti (G), tunina omaka (R), mešana solata, sadje/sadna skuta (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: močnik na mleku (G,L)
  • malica: jabolko
  • kosilo: bučna juha, zelenjavni kanelon s sirom (G,L,J), pire krompir (L), zeljnata solata s fižolom
  • malica: riževe ploščice, sadni jogurt (L)

TOREK

  • zajtrk: kruh s semeni (G,O,SE), pečena jajca (J), čaj
  • malica: češnjev paradižnik
  • kosilo: grahova juha, piščančje krače, zeljnate krpice (G)
  • malica: polnozrnate palčke (G), hruška

SREDA

  • zajtrk: rižolino (G), mleko (L)
  • malica: breskev
  • kosilo: polenta, goveji golaž, rdeča pesa
  • malica: navadni jogurt (L), grozdje

ČETRTEK

  • zajtrk: ajdov kruh (G), mesno-zelenjavni namaz, čaj/mleko (L)
  • malica: hruška
  • kosilo: milijonska juha (J), boranja, riž, palačinke z marmelado (G,L,J)
  • malica: hrustljave ploščice (G), grozdje

PETEK

  • zajtrk: bio polnozrnati riževi napihnjenci, mleko (L)
  • malica: banana
  • kosilo: špageti (G), tunina omaka (R), mešana solata
  • malica: sezamovi grisini (G,SE), sadni pinjenec (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost