Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK – 28. 6. do 2. 7. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio pirin zdrob na mleku z lešnikovim posipom (L,Ol)
  • malica: sirovka (Gp,L), sadje, voda
  • kosilo: bučkina juha (Gp,J), polnozrnate testenine s šparglji in tremi siri (Gp,L), zelena solata s koruzo
  • malica: sadni kefir (L), prepečenec

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gp), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: žemljica (Gp), suha salama, kumarica, sadje, voda
  • kosilo: brokolijeva juha, polnjena paprika, pire krompir (L), mešana solata
  • malica: polnozrnati grisini (G), sadje

SREDA

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), piščančja hrenovka, ajvar/gorčica (GO), ječmenova kava (Gj,L)
  • malica: bio pirin kruh (Gpi), tuna (R), solata, sadje, voda
  • kosilo: goveja juha (Gp,J), kotlet, mladi krompirček iz pečice, mešana solata
  • malica: ržene hrustljave ploščice (Gpr), sladoled (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: rženi kruh (Gp), čičerikin namaz (J), rdeča paprika, čaj
  • malica: skutin žepek (Gp,L), sadje, voda
  • kosilo: korenčkova juha, piščančje nabodalo, džuveč riž, šopska solata (L)
  • malica: navadni jogurt (L), sadje

PETEK

  • zajtrk: ajdov kruh (Gp), maslo (L), bio marmelada, mleko (L)
  • malica: pecivo s semeni (Gp,SE), sir (L), rdeča paprika, sadje, voda
  • kosilo: paradižnikova juha, osličev file (R), krompirjeva solata s kumarami (Gp), sladoled (L)
  • malica: sadna skuta (L), hrustljavi kruhki s kvinojo (Gp)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio pirin zdrob na mleku z lešnikovim posipom (L,Ol)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: bučkina juha (Gp,J), polnozrnate testenine s šparglji in tremi siri (Gp,L), zelena solata s koruzo
  • malica: sadni kefir (L), prepečenec

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gp), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: brokolijeva juha, polnjena paprika, pire krompir (L), mešana solata
  • malica: polnozrnati grisini (G), sadje

SREDA

  • zajtrk I: bio kvinojina kaša s sadjem na mleku (L)
  • zajtrk II: bio pirin kruh (Gpi), piščančja hrenovka, ajvar/gorčica (GO), ječmenova kava (Gj,L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha (Gp,J), kotlet, mladi krompirček iz pečice, mešana solata
  • malica: ržene hrustljave ploščice (Gpr), sladoled (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: rženi kruh (Gp), čičerikin namaz (J), rdeča paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: korenčkova juha, piščančje nabodalo, džuveč riž, šopska solata (L)
  • malica: navadni jogurt (L), sadje

PETEK

  • zajtrk I: koruzni kosmiči (Gpj), mleko (L)
  • zajtrk II: ajdov kruh (Gp), maslo (L), bio marmelada, mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: paradižnikova juha, oslič (R), krompirjeva solata s kumarami (Gp), sladoled (L)
  • malica: sadna skuta (L), hrustljavi kruhki s kvinojo (Gp)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost