PONEDELJEK
- zajtrk: bio kamutov zdrob na mleku (Gp,L) s cimetovim posipom
- malica: bio polnozrnato pecivo s semeni (Gp,SE), grški jogurt (L)
- kosilo: prežganka (Gp,J), čičerikin polpet (Gp,J), zelenjavni riž, mešana solata
- malica: sadni jogurt (L), rženi kruhki (Gpr)
- večerja: pečen mlad krompir z zelenjavo in sirom (L)
TOREK
- zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), bio jajčni namaz (J), ječmenova kava (Gj,L)/čaj
- malica: koruzni kruh (Gp), mlečni namaz s hrenom (L), sadje, čaj
- kosilo: brokolijeva juha, krompirjevi svaljki/kroketi (Gp,J), haše omaka, rdeča pesa
- malica: grisini z rožmarinom (Gp), sadje
- večerja: polnozrnata žemlja (Gp), piščančja salama, sir (L), paprika, čaj
SREDA
- zajtrk: koruzni kruh (Gp), skuša z zelenjavo (R), mleko (L)/čaj
- malica: grisini palčke (Gp), sladoled (L)
- kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J), telečja pečenka, pražen krompir, zelena solata s paradižnikom
- malica: hrustljave kvinojine ploščice (Gp), navadni jogurt (L)
- večerja: zelenjavna mineštra (Gp), palačinka (Gp,L,J)
ČETRTEK
- zajtrk: rženi kruh (Gpr), liptaver namaz (L), češnjev paradižnik, čaj
- malica: mlečna štručka (Gp,L), kakav (L)
- kosilo: cvetačna juha, puranji zrezek v gobovi omaki, bio ajdova kaša, mešana solata
- malica: sezamovi grisini (Gp,SE), marelice
- večerja: tortelini z zelenjavno omako (Gp,L), čaj
PETEK
- TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK*: ajdov kruh z orehi (Gp,Oo), bio maslo (L), med, bio mleko (L), eko jabolko
- malica: skutin žepek (Gp,L), bela kava (L) / čaj
- kosilo: bučkina juha, file postrvi (R), krompir z blitvo, tržaška omaka, sadje
- malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje/jogurt (L)
Vrtec
PONEDELJEK
- zajtrk: bio kamutov zdrob na mleku (Gp,L) s cimetovim posipom
- malica: sadno-zelenjavna košarica
- kosilo: prežganka (Gp,J), čičerikin polpet, zelenjavni riž, mešana solata
- malica: sadni jogurt (L), bio polnozrnato pecivo s semeni (Gp,O,SE)
TOREK
- zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), bio jajčni namaz (J), ječmenova kava (Gj,L)/čaj
- malica: sadno-zelenjavna košarica
- kosilo: brokolijeva juha, krompirjevi svaljki (Gp,J), haše omaka, rdeča pesa
- malica: grisini z rožmarinom (Gp), sadje
SREDA
- zajtrk I: bio sadni muesli (Gpo), mleko (L)
- zajtrk II: koruzni kruh (Gp), skuša z zelenjavo, mleko (L)/čaj
- malica: sadno-zelenjavna košarica
- kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J), telečja pečenka, pražen krompir, zelena solata s paradižnikom
- malica: hrustljave kvinojine ploščice (Gp), sladoled (L)
ČETRTEK
- zajtrk: rženi kruh (Gpr), liptaver namaz (J), češnjev paradižnik, čaj
- malica: sadno-zelenjavna košarica
- kosilo: cvetačna juha, puranji zrezek v gobovi omaki, bio ajdova kaša, mešana solata
- malica: sezamovi grisini (Gp,SE), marelice
PETEK
- TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK*: ajdov kruh z orehi (Gp,Oo), bio maslo (L), med, bio mleko (L), eko jabolko
- malica: sadno-zelenjavna košarica
- kosilo: bučkina juha, file postrvi (R), krompir z blitvo, tržaška omaka, sadje
- malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje/jogurt (L)
*Vsako leto na tretji petek v novembru obeležujemo TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki pa je zaradi zdravstvenih razmer v letošnjem šolskem letu potekal na daljavo. Zato 11. 6. obeležujemo nadomestni tradicionalni slovenski zajtrk še “v živo”. Sestavljen je iz živil z lokalnim poreklom. Privoščite si ga vsi!
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.
Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).
*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.
Alergeni
S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Legenda za zapis alergenov v jedilniku
G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.