Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 29. 3. – 2. 4. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (L)
  • malica: kruh s semeni (Gp,SE), mlečni namaz s papriko (L), sadje, čaj
  • kosilo: belušna juha, ocvrt sir (Gp,L,J), pečen krompir, zelenjavna priloga, mešana solata
  • malica: grisini z rožmarinom (Gp,L,J), navadni jogurt (L)
  • večerja: zelenjavna mineštra z zdrobovimi žličniki (Gp,J), čaj

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), tunin namaz s koruzo (R), čaj
  • malica: ajdovo pecivo z orehi (Gp,Oo), sadje, bela kava (Gj,L)
  • kosilo: korenčkova juha, puranji zrezek v naravni omaki, ajdova kaša, mešana solata
  • malica: keksi (Gp,L,J), sadje
  • večerja: fižolova enolončnica

SREDA

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), bio mešana jajca (J), češnjev paradižnik, mleko (L)
  • malica: rženi kruh (Gpr), bio kisla smetana (L), semena za posip (SE), čaj
  • kosilo: segedin z eko svinjino, eko krompir v kosih, marelični cmoki (Gp,L,J), kompot
  • malica: sadni jogurt (L), oreščki (O)
  • večerja: piščančja hrenovka, hotdog štručka (Gp), ajvar/gorčica (GO)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), skutni namaz z eko korenčkom (L), čaj
  • malica: koruzno pecivo s semeni, bio navadni kefir (L), sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), polnozrnate testenine (Gp), bolonjska omaka, mešana solata
  • malica: grisini s sezamom (Gp,SE), sadje
  • večerja: regratova solata s krompirjem in bio jajci (J), polnozrnat kruh (Gp)

PETEK

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), sir (L), vložena paprika, čaj
  • malica: orehova potička (Gp,L,J,Ol), bio mleko (L)
  • kosilo: porova juha, losos v omaki (R), pire krompir (L), dušen brokoli, sadje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadna skuta (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: belušna juha, ocvrt sir (Gp,L,J), pečen krompir, zelenjavna priloga, mešana solata
  • malica: grisini z rožmarinom (Gp,L,J), navadni jogurt (L)

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), tunin namaz s koruzo (R), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: korenčkova juha, puranji zrezek v naravni omaki, ajdova kaša, mešana solata
  • malica: ajdovo pecivo z orehi (Gp,Oo), sadje

SREDA

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), bio mešana jajca (J), češnjev paradižnik, mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: segedin z eko svinjino, eko krompir v kosih, marelični cmoki (Gp,L,J), kompot
  • malica: sadni jogurt (L), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), skutni namaz z eko korenčkom (L), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), polnozrnate testenine (Gp), bolonjska omaka, mešana solata
  • malica: grisini s sezamom (Gp,SE), sadje

PETEK

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), sir (L), vložena paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: porova juha, losos v omaki (R), pire krompir (L), dušen brokoli, sadje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadna skuta (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost