Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 15. 2. – 19. 2. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: ajdovi žganci, mleko (L)
  • malica: rženi kruh (Gpr), sirni namaz s papriko (L), sadje, čaj
  • kosilo: porova juha, kuskus (Gp), piščančji trakci v omaki, mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), riževe ploščice
  • večerja: testeninska solata (Gp,L), čaj

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gp), skutni namaz z bučnimi semeni (L), čaj
  • malica: krof (G,L,J), navadni jogurt (L)
  • kosilo: goveji golaž, polenta, zeljnata solata s fižolom, sadje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadje
  • večerja: mesna-zelenjavna rižota, čaj

SREDA

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), tuna (R), rdeča paprika, čaj
  • malica: mlečna štručka (Gp,L), bela kava (Gj,L)
  • kosilo: pašta fižol (Gp,J), ajdov štrukelj z orehi (Gp,L,J,Oo), jabolko
  • malica: grisini palčke (Gp), bio limonada
  • večerja: špinačni tortelini s sirovo omako (Gp,L,J), čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: bio ajdov kruh (Gp), kisla smetana (L), bio pomaranča, čaj
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), telečja pečenka, pražen krompir, mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), sadje
  • večerja: zelenjavna enolončnica, ovseni kruh (Gpo)

PETEK

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), piščančja salama, sir (L), kumarica, čaj/mleko (L)
  • malica: kruh s semeni (Gp,SE), bio namaz s porom in bučkami, čaj
  • kosilo: zelenjavna juha, postrv na žaru (R), masleni krompir (L), tržaška omaka, mešana solata
  • pop. malica: kefir (L), banana

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: ajdovi žganci, mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: porova juha, kuskus (Gp), piščančji trakci v omaki, mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), riževe ploščice

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gp), skutni namaz z bučnimi semeni (L), čaj
  • malica: krof (G,L,J), sadje
  • kosilo: goveji golaž, polenta, zeljnata solata s fižolom, sadje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), navadni jogurt (L)

SREDA

  • zajtrk I: bio ovseni kosmiči z rozinami na mleku (L)
  • zajtrk II: koruzni kruh (Gp), tuna (R), rdeča paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: pašta fižol (Gp,J), ajdov štrukelj z orehi (Gp,L,J,Oo), jabolko
  • malica: grisini palčke (Gp), bio limonada

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), telečja pečenka, pražen krompir, mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), bio pomaranča

PETEK

  • zajtrk I: večzrnati kosmiči s kvinojo, mleko (L)
  • zajtrk II: koruzni kruh (Gp), piščančja salama, sir (L), kumarica, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: zelenjavna juha, postrv na žaru (R), masleni krompir (L), mešana solata
  • malica: kefir (L), banana

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost