Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 1. 9. do 4. 9. 2020


TOREK

  • zajtrk: ovseni kruh (Gpo), mesno-zelenjavni namaz, sadje, čaj
  • dop. malica: rogljič z marmelado (Gp), bela kava (L)
  • kosilo: cvetačna juha, curry riž, pečen piščanec, šopska solata (L)
  • pop. malica: sezamovi grisini (Gp, SE), slive
  • večerja: testeninska solata (Gp, L)

SREDA

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), piščančji namaz (L), rdeča paprika, čaj/mleko (L)
  • dop. malica: rženi kruh (Gpr), sir (L), rezine kumare, čaj
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), dunajski zrezek (Gp,J), pražen krompir, zelena solata s paradižnikom
  • pop. malica: kefir (L), breskev
  • večerja: zelenjavna enolončnica

ČETRTEK

  • zajtrk: črni kruh (Gp,L), jajčni namaz (J), češnjev paradižnik, čaj
  • dop. malica: štručka s semeni (Gp,SE), sadni jogurt (L)
  • kosilo: bučna juha, testenine (Gp), bolonjska omaka, mešana solata
  • pop. malica: hrustljave ploščice (Gp), sadje
  • večerja: pica (Gp,L)

PETEK

  • zajtrk: ajdov kruh (Gp), maslo (L), med, čaj/mleko (L)
  • dop. malica: rženi kruh (Gpr), mlečni namaz z zelišči (L), slive, čaj
  • kosilo: juha, pečen lososov file (R), zelenjava na žaru, pečen krompir, breskev

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • dop. malica: banana
  • kosilo: fižolova enolončnica, borovničev štrukelj (Gp,L,J)
  • pop. malica: jogurt (L), nektarina

TOREK

  • zajtrk: ovseni kruh (Gpo), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • dop. malica: sadje
  • kosilo: cvetačna juha, curry riž, pečen piščanec, šopska solata (L)
  • pop. malica: sezamovi grisini (Gp,SE), slive

SREDA

  • zajtrk: mlečni riž s cimetom (L)
  • dop. malica: sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), puranji zrezek, pražen krompir, zelena solata s paradižnikom
  • pop. malica: kefir (L), breskev

ČETRTEK

  • zajtrk: črni kruh (Gp), jajčni namaz (J), češnjev paradižnik, čaj
  • dop. malica: grozdje
  • kosilo: bučna juha, testenine (Gp), bolonjska omaka, mešana solata
  • pop. malica: hrustljave ploščice (Gp), sadni jogurt (L)

PETEK

  • zajtrk: prosena kaša s sadjem, mleko (L)
  • dop. malica: slive
  • kosilo: juha, pečen lososov file (R), zelenjava na žaru, pečen krompir, breskev
  • pop. malica: riževe ploščice, sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost