Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 2. 12. – 6. 12. 2019


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (L), jabolko
  • malica: kruh s semeni (G), sir (L), rdeča paprika, čaj
  • kosilo: prežganka (G,J), kuskus (G), zelenjavni ragu po provansalsko, sadna skuta (L)
  • malica: ovseni piškoti (G,L,J), sadje
  • večerja: fižolova juha z vlivanci (G,J), ovseni kruh (G), čaj

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: rženi kruh (G), mlečni namaz (L), sadje, čaj
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), pire krompir (L), čufti v omaki, rdeča pesa
  • pop. malica: navadni jogurt (L), sezamove palčke (G,SE)
  • večerja: mesno-zelenjavna rižota, solata

SREDA

  • zajtrk: ajdov kruh (G), maslo (L), med, mleko (L), čaj
  • malica: sirovka (G,L), čaj, ŠS* – bio korenje
  • kosilo: jota z mesom, prekmurska gibanica (G,L,J), hruška
  • malica: riževe ploščice, sadje
  • večerja: pečen piščanec, krompirjeva solata

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (G), jajčni namaz (J), paradižnik, čaj
  • malica: hrustljave ploščice (G), suho sadje in oreščki (O), čaj, ŠS* – skuta (L)
  • kosilo: bučna juha, puranji zrezek v gobovi omaki, ajdova kaša, radič s krompirjem
  • malica: grisini palčke (G), mandarine
  • večerja: koruzni žganci, mleko (L)

PETEK 

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), piščančje prsi, sir (L), kumarica, čaj
  • malica: pecivo parkelj (G,L,J), bela kava (L)
  • kosilo: brokolijeva juha, testenine (G), tunina omaka (R), solata

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (L), jabolko
  • malica: sadje
  • kosilo: prežganka (G,J), kuskus (G), zelenjavni ragu po provansalsko, sadna skuta (L)
  • malica: ovseni piškoti (G,L,J), sadje

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), pire krompir (L), čufti v omaki, rdeča pesa
  • pop. malica: navadni jogurt (L), sezamove palčke (G,SE)

SREDA

  • zajtrk: bio ovseni kosmiči z rozinami na mleku (L)
  • malica: sadje, ŠS* – bio korenje
  • kosilo: jota z mesom, prekmurska gibanica (G,L,J), hruška
  • malica: riževe ploščice, sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (G), jajčni namaz (J), paradižnik, čaj
  • malica: sadje, ŠS* – skuta (L)
  • kosilo: bučna juha, puranji zrezek v gobovi omaki, ajdova kaša, radič s krompirjem
  • malica: grisini palčke (G), mandarine

PETEK

  • zajtrk: pecivo parkelj (G,L,J), bela kava (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: brokolijeva juha, testenine (G), tunina omaka (R), solata
  • pop. malica: sadni jogurt (L), hrustljave ploščice (G)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 5 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost