Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 20. 5. – 24. 5. 2019


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni močnik (G,L,J), jabolko
  • malica: koruzni kruh (G), namaz s papriko (L), sadje, čaj
  • kosilo: lečina juha, špinačni kanelon (G,L,J), krompirjeva solata, jagode
  • malica: sadni jogurt (L), grisini palčke (G,SE,O)
  • večerja: tortelini z omako (G,L,J), čaj

TOREK

  • zajtrk: kruh s semeni (G,O,SE), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: makovka (G), bela kava (L), sadje
  • kosilo: cvetačna juha, široki rezanci (G), piščančji paprikaš, mešana solata
  • malica: sadje, hrustljave ploščice (G)
  • večerja: kruh (G), pečeno jajce (J), paradižnikova solata, čaj

SREDA

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G,O,SE), tuna (R), redkvice, čaj
  • malica: črn kruh (G,SE,O), lešnikov namaz (L,O), sadje, čaj
  • kosilo: ričet s kranjsko klobaso (G), sadno pecivo (G,L,J)
  • malica: sadna skuta (L), sadje
  • večerja: zelenjavni pire krompir (L), sojin polpet (G,S)

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), piščančja prsa, sir (L), kumarica, čaj
  • malica: koruzna štručka (G), kefir (L)
  • kosilo: porova juha, ražnjiči, pečen krompir, šopska solata (L)
  • malica: sadje, riževe ploščice
  • večerja: testeninska solata (L), čaj

PETEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), zelenjavni namaz (L), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: ajdov kruh (G), mlečni namaz (L), sadje, čaj
  • kosilo: riba (R), curry riž s šparglji, holandska omaka (L,J), sadje/sadna skuta (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni močnik (G,L,J), čaj
  • malica: jagode
  • kosilo: lečina juha, špinačni kanelon (G,L,J), krompirjeva solata
  • malica: sadni jogurt (L), grisini palčke (G,SE,O)

TOREK

  • zajtrk: kruh s semeni (G,O,SE), mesno-zelenjavni namaz, čaj/mleko (L)
  • malica: hruška
  • kosilo: cvetačna juha, široki rezanci (G), piščančji paprikaš, mešana solata
  • malica: sadje, hrustljave ploščice (G)

SREDA

  • zajtrk: ovseni kosmiči z rozinami (G,L), čaj
  • malica: korenček
  • kosilo: ričet s koščki kranjske klobase (G), sadno pecivo (G,L,J)
  • malica: sadna skuta (L), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), piščančja prsa, sir (L), kumarica, čaj/mleko (L)
  • malica: jabolko
  • kosilo: porova juha, ražnjiči, pečen krompir, šopska solata (L)
  • malica: kefir (L), riževe ploščice

PETEK

  • zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • malica: češnjev paradižnik
  • kosilo: riba (R), curry riž s šparglji, holandska omaka (L,J), sadje
  • malica: sezamove palčke (G,SE), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost