Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik 25.3. – 29. 3. 2019


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž (L) s cimetovim posipom, jabolko
  • malica: kruh s semeni (G,O,SE), namaz z zelišči (L), redkvica, čaj
  • kosilo: zelenjavna juha, musaka (G,L,J), mešana solata
  • malica: ovseni piškoti (G,L,J), sadje, čaj
  • večerja: zelenjavna mineštra (G)

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), pašteta (L), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: makovka (G), bela kava (G,L)
  • kosilo: cvetačna juha, piščančji paprikaš, široki rezanci (G), sadje
  • malica: sadna skuta (L), grisini z rožmarinom (G)
  • večerja: fižolova juha, carski praženec (G,L,J)

SREDA

  • zajtrk: koruzni kruh (G), ribji namaz (R), mleko (L)
  • malica: rženi kruh (G), liptaver namaz (L), kumarica, čaj
  • kosilo: bograč, ajdovi štruklji z orehi (G,L,J)
  • malica: hrustljave ploščice (G), pomaranča, čaj
  • večerja: špageti (G), haše omaka, solata

ČETRTEK

  • zajtrk: ajdov kruh (G), maslo (L), med, čaj
  • malica: skutin žepek (G,L), čaj
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), goveji zrezki v naravni omaki, pražen krompir, mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), banana
  • večerja: hrenovka, hotdog štručka (G), ajvar/gorčica (GO)

PETEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), sir (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: štručka s semeni (G,O,SE), sadni pinjenec (L)
  • kosilo: postrv na žaru (R), pečena polenta, bučke na žaru, sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž (L) s cimetovim posipom, jabolko
  • malica: kruh s semeni (G,O,SE), namaz z zelišči (L), redkvica, čaj
  • kosilo: zelenjavna juha, musaka (G,L,J), mešana solata
  • malica: ovseni piškoti (G,L,J), sadje, čaj

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), pašteta (L), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: makovka (G), bela kava (G,L)
  • kosilo: cvetačna juha, piščančji paprikaš, široki rezanci (G), sadje
  • malica: sadna skuta (L), grisini z rožmarinom (G)

SREDA

  • zajtrk: rižolino (G,L), mleko (L)
  • malica: rženi kruh (G), liptaver namaz (L), kumarica, čaj
  • kosilo: bograč, ajdovi štruklji z orehi (G,L,J)
  • malica: hrustljave ploščice (G), pomaranča, čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: ajdov kruh (G), maslo (L), med, mleko (L)
  • malica: skutin žepek (G,L), čaj
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), goveji zrezki v naravni omaki, pražen krompir, mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), banana

PETEK

  • zajtrk: ovseni kosmiči na mleku z rozinami (G,L)
  • malica: štručka s semeni (G,O,SE), sadni pinjenec (L)
  • kosilo: file postrvi (R), pečena polenta, bučke na žaru, sadje
  • malica: riževe ploščice (G), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost