Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik 25. 2. – 1. 3. 2019


Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečna prosena kaša s slivami (L)
  • malica: kruh (G), sirni namaz (L), čaj
  • kosilo: juha (G,Z), koruzni žganci (G), zelenjavna obara s čičeriko, sadna skuta (L)
  • malica: riževe ploščice, sadje

TOREK

  • zajtrk: kruh (G), maslo (L), marmelada, mleko (L)
  • malica: mlečna štručka (G), sadni jogurt (L)
  • kosilo: juha (G,Z), mesni polpet, korenčkov pire krompir (L), špinača (G,L), sadje
  • malica: grisini plačke (G), sadje

SREDA

  • zajtrk: čokolino (G), mleko (L)
  • malica: polnozrnati kruh (G), pašteta (L), korenček
  • kosilo: krompirjev golaž s hrenovko, marmorni kolač (G,L,J), sadje
  • malica: hrustljave ploščice (G), navadni jogurt (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh (G), maslo (L), med, mleko (L), jabolko
  • malica: kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), čaj
  • kosilo: juha (G,Z), makaroni (G), haše omaka, rdeča pesa
  • malica: sezamove palčke (G,SE), banana

PETEK

  • zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • malica: ovseni piškoti (G,L,J), jabolčna čežana
  • kosilo: zelenjavna rižota iz treh žit, sojin polpet (S), mešana solata
  • malica: polnozrnat kruh (G,SE), kefir (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost