Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik 21. 1. – 25. 1. 2019


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečna prosena kaša z jabolki (L)
  • malica: polnozrnati kruh (G,O,SE), liptaver namaz (L), čaj, sadje
  • kosilo: špinačna kremna juha (L), njoki (G), sirova omaka (L), zeljnata solata s fižolom
  • malica: sezamove palčke (G,SE), mandarine
  • večerja: jota, koruzni kruh (G)

TOREK

  • zajtrk: kruh (G), maslo (L), med, mleko (L), hruška
  • malica: ovseni kruh (G), sir (L), kumarica, čaj, sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), telečja pečenka, pražen krompir (G,L,J), brstični ohrovt na maslu (L), sadje
  • malica: sadni jogurt (L), prepečenec (G)
  • večerja: bučna juha, palačinke (G,L,J)

SREDA

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), tunina pašteta (R,L), rdeča paprika, čaj
  • malica: črni kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), korenček, čaj
  • kosilo: goveji golaž, polenta, zelena solata z radičem, čokoladna rezina (G,L,J)
  • malica: hrustljave ploščice (G), banana
  • večerja: testenine z omako (G), riban sir (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: rogljiček z marmelado (G,L,J), bela kava (G,L)
  • kosilo: juha z ribano kašo (G,J,Z), puranji ragu z zelenjavo, kuskus (G), mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), sadna košarica
  • večerja: zelenjavna rižota iz treh žit (G)

PETEK

  • zajtrk: kruh (G), jajčni namaz (J), paprika, čaj
  • malica: polnozrnata štručka (G,O,SE), kefir (L), sadje
  • kosilo: file postrvi po tržaško (R), krompir z blitvo, sadna skuta (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečna prosena kaša z jabolki (L)
  • malica: polnozrnati kruh (G,O,SE), liptaver namaz (L), čaj, sadje
  • kosilo: špinačna kremna juha (L), njoki (G), sirova omaka (L), zeljnata solata s fižolom
  • malica: sezamove palčke (G,SE), mandarine

TOREK

  • zajtrk: kruh (G), maslo (L), med, mleko (L), hruška
  • malica: ovseni kruh (G), sir (L), kumarica, čaj, sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), telečja pečenka, pražen krompir (G,L,J), brstični ohrovt na maslu (L), sadje
  • malica: sadni jogurt (L), prepečenec (G)

SREDA

  • zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • malica: črni kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), korenček, čaj
  • kosilo: goveji golaž, polenta, zelena solata z radičem, čokoladna rezina (G,L,J)
  • malica: hrustljave ploščice (G), banana

ČETRTEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: rogljiček z marmelado (G,L,J), bela kava (G,L)
  • kosilo: juha z ribano kašo (G,J,Z), puranji ragu z zelenjavo, kuskus (G), mešana solata
  • pop. malica: navadni jogurt (L), sadna košarica

PETEK

  • zajtrk: čokolino (G), mleko (L)
  • malica: polnozrnata štručka (G,O,SE), kefir (L), sadje
  • kosilo: file postrvi po tržaško (R), krompir z blitvo, sadna skuta (L)
  • malica: polnozrnate palčke (G,O,SE), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost