Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik 3. – 7. 12. 2018


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (L), sadje
  • malica: polbeli kruh (G), pašteta, korenček, čaj
  • kosilo: bučna juha, pire krompir (L), čufti v omaki, rdeča pesa
  • malica: sadni jogurt (L), ovseni piškoti (G,L,J)
  • večerja: zelenjavna rižota, solata

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), sir (L), kumarica, čaj
  • malica: navadni jogurt (L), sezamove palčke (G,SE), banana
  • kosilo: goveja juha (G,J,Z), puranji zrezek v naravni omaki, ajdova kaša, radič s krompirjem
  • pop. malica: hrustljave ploščice (G), sadje, čaj
  • večerja: pašta fižol (G), čaj

SREDA

  • zajtrk: graham kruh (G), mlečni namaz (L), čaj
  • malica: pecivo parkelj (G,L,J), bela kava (L)
  • kosilo: ričet s suhim mesom (G), jabolčni zavitek (G,L,J), kompot
  • malica: sadna skuta (L), sadje
  • večerja: pečen piščanec, krompirjeva solata

ČETRTEK

  • zajtrk: črni kruh (G), maslo (L), med, mleko (L)
  • malica: suho sadje in oreščki (O), čaj
  • kosilo: paradižnikova juha, mesni kanelon (G,L,J), mešana solata
  • malica: grisini palčke (G,SE), sadje, čaj
  • večerja: ajdovi žganci, mleko (L)

PETEK

  • zajtrk: rženi kruh (G), jajčni namaz (J), sadje, čaj
  • malica: sirovka (G,L), sadje, čaj
  • kosilo: postrv na žaru (R), blitva s krompirjem, tržaška omaka, sadni kefir (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (L), sadje
  • malica: polbeli kruh (G), pašteta, korenček, čaj
  • kosilo: bučna juha, pire krompir (L), čufti v omaki, rdeča pesa
  • malica: sadni jogurt (L), ovseni piškoti (G,L,J)

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), sir (L), kumarica, čaj
  • malica: navadni jogurt (L), sezamove palčke (G,SE), banana
  • kosilo: goveja juha (G,J,Z), puranji zrezek v naravni omaki, ajdova kaša, radič s krompirjem
  • pop. malica: hrustljave ploščice (G), sadje, čaj

SREDA

  • zajtrk: polenta, mleko (L)
  • malica: pecivo parkelj (G,L,J), bela kava (L)
  • kosilo: ričet s suhim mesom (G), jabolčni zavitek (G,L,J), kompot
  • malica: sadna skuta (L), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: črni kruh (G), maslo (L), med, mleko (L)
  • malica: suho sadje in oreščki (O), čaj
  • kosilo: paradižnikova juha, mesni kanelon (G,L,J), mešana solata
  • malica: grisini palčke (G,SE), sadje, čaj

PETEK

  • zajtrk: ovseni kosmiči z rozinami (G,L)
  • malica: sirovka (G,L), sadje, čaj
  • kosilo: postrv na žaru (R), blitva s krompirjem, tržaška omaka, sadni kefir (L)
  • malica: riževi vaflji, sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost