Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Obisk Inštituta Jožefa Stefana


V torek, 13. novembra, smo s šolo obiskali Inštitut Jožefa Stefana. Na Inštitutu sta nas prijazno sprejela gospod Tomaž in gospa Melita.

Naredili smo nekaj poizkusov. Najprej smo pihali v dušik in ugotovili, da je zelo mrzel. Nato smo vrgli vanj drevesni list. Ko smo ga vzeli ven, smo ga zmečkali v rokah ter ga nato spustili nazaj v posodo. Ugotovili smo, da je razpadel na drobne koščke. Ko smo dali v dušik balon, se je skrčil. Ko smo ga vzeli ven, smo ga malo potrkali, da je postal toplejši, nato se je vrnil v prvotno obliko. Gospod Tomaž je dušik polil tudi po tleh. Spremenil se je v meglo in je šel v zrak. Dušik smo dali tudi v plastenko in zamašek se je zaradi prisotnosti dušika začel tresti. Potem sta nam pokazala jeklenko, v kateri je spravljen ogljikov dioksid. Pokazala sta nam suhi led , ki smo ga morali ves čas premikati po rokah, saj ima zelo nizko temperaturo. Povedala sta nam, da se iz suhega ledu in iz vode lahko naredi radenska. Pokazala sta nam tudi različne pripomočke, s katerimi si pomagajo pri svojem delu: kapalko, čašo, urno steklo, pinceto, merilni valj … Nato sta nam predstavila še plin vodik. Jeklenko, v kateri je bil vodik, in posodo, v kateri je bila milnica, smo povezali z gumijasto cevko. Nato smo s ploščico zajeli mehurčke in jih prižgali z vžigalnikom. Močno je počilo. Enak poizkus smo naredili tudi na roki. Pomočili smo roko v milnico in jo iztegnili. Nato je gospa z vžigalnikom prižgala mehurčke, ki so šli v zrak kot ognjemet. Naredili smo tudi vanilijev in čokoladni sladoled s pomočjo dušika, mleka in praška za sladoled. Dušik je ohladil sladoled, ki je nastal po hitrem postopku. Dali smo ga na kornet in ga pojedli. Bilo je odlično!

Obisk Inštituta Jožefa Stefana je bil zelo zanimiv in poučen, saj smo se naučili veliko novih stvari. Upamo, da bomo obisk še kdaj ponovili.

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost