Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 2.10. – 6.10.2017


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Jedilnik

PONEDELJEK

  • zajtrk: polbeli kruh (G), sir (L), sveža paprika, čaj
  • malica: mlečni gres s cimetovim posipom (G,L)
  • kosilo: zelenjavna enolončnica (G), ajdovi žganci z ocvirki, hruška
  • malica: skuta s podloženim sadjem (L), čaj
  • večerja: ovseni kruh (G), pečena jajca, solata

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: mlečna štručka (G,L), bela kava (L), sadje
  • kosilo: korenčkova juha (G), mesna lazanja (G,L,J), solata
  • malica: grisini palčke (G), sadna košarica, čaj
  • večerja: pečen piščanec, kumarična solata s krompirjem

SREDA 

  • zajtrk: kruh (G), tuna (R), kumarice, čaj
  • malica: piškoti (G,L,J), sadje, mleko (L) – ŠS
  • kosilo: grahova juha (L), piščančja nabodala, kuskus z zelenjavo (G), sadje
  • malica: navadni jogurt (L), sadna košarica
  • večerja: tortilje

ČETRTEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), zelenjavni namaz (L), čaj
  • malica: sadni jogurt (L), graham kruh (G,O,S,SE), nektarina – ŠS
  • kosilo: goveja juha z vlivanci (G,J), goveji zrezek v čebulni omaki, kruhov cmok (G,J), solata s kitajskim zeljem in paradižnikom
  • malica: hrustljave ploščice (G), sadna košarica, čaj
  • večerja: topli sendviči

PETEK

  • zajtrk: rženi kruh (G), jajčni namaz (L,J), zeliščni čaj
  • malica: rogljiček (G,L,J), bela kava (L)
  • kosilo: pečen file postrvi (R), blitva s krompirjem, tržaška omaka, sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. V podaljšanem bivanju je na voljo sadna košarica. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: polbeli kruh (G), sir (L), sveža paprika, čaj
  • malica: mlečni gres s cimetovim posipom (G,L)
  • kosilo: zelenjavna enolončnica (G), ajdovi žganci z ocvirki, hruška

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: mlečna štručka (G,L), bela kava (L), sadje
  • kosilo: bučkina kremna juha (G,L), mesna lazanja (G,L,J), solata

SREDA

  • zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L), čaj
  • malica: piškoti (G,L,J), sadje, mleko (L) – ŠS
  • kosilo: grahova juha (L), piščančja nabodala, kuskus z zelenjavo (G), nektarina

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kosmiči z rozinami (G,L)
  • malica: sadni jogurt (L), graham kruh (G,O,S,SE), nektarina – ŠS
  • kosilo: goveja juha z vlivanci (G,J), goveji zrezek v čebulni omaki (G), kruhov cmok (G,J), solata s kitajskim zeljem in paradižnikom

PETEK

  • zajtrk: rženi kruh (G), jajčni namaz (L,J), zeliščni čaj
  • malica: rogljiček (G,L,J), bela kava (L)
  • kosilo: pečen file postrvi (R), blitva s krompirjem, tržaška omaka, sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost