S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
PONEDELJEK
zajtrk: polenta, mleko (L)
malica: črni kruh (G), zelenjavno-mlečni namaz (L), jabolko, čaj
kosilo: polnjena paprika, pire krompir, grozdje, V
malica: ovseni kruh (G), namaz s papriko (L), čaj
večerja: slivovi cmoki (G), čaj
TOREK
zajtrk: graham kruh (G,O,S,SE), piščančja pašteta (G), korenček, čaj
malica: domače jogurtovo pecivo s koščki sadja (G, L), bela kava (L)
kosilo: goveja juha zdrobovimi cmoki (G,J), telečji zrezki v omaki (G,Z), ajdova kaša, solata, V
malica: banana, čaj
večerja: pečen krompir s korenjem, solata, čaj
SREDA
zajtrk: polnozrnati kruh (G), tunin namaz s koruznimi zrni (L), bela kava (L)
malica: slive, grisini s sezamom (G, SE), čaj
kosilo: kmečka gobova juha s krompirjem, jabolčni zavitek (G,L,J), V
malica: jogurt (L), sadna košarica
večerja: sataraš (J), ovseni kruh (G), čaj
ČETRTEK
zajtrk: ajdov kruh (G), maslo (L), med, čaj
malica: navadni jogurt (L), piškoti (G), breskev
kosilo: korenčkova juha, piščančji paprikaš, široki rezanci (G), solata, V
malica: sadna košarica, čaj
večerja: bombeta (G), suha salama, sir (L), kumarice, čaj
PETEK
zajtrk: rženi kruh (G), kuhano jajce (J), rezina paradižnika, čaj
malica: riževi vaflji (G), kefir (L), nektarina
kosilo: porova juha, ocvrt oslič (R), peteršiljev krompir v kosih, tatarska omaka (L,J), solata, V
popotnica (dom): sirova štručka (G, L), jabolko
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. V podaljšanem bivanju je na voljo sadna košarica.
Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.
VRTEC
PONEDELJEK
zajtrk: polenta, mleko (L)
malica: črni kruh (G), zelenjavno-mlečni namaz (L), jabolko, čaj
kosilo: polnjena paprika, pire krompir, grozdje, V
malica: ovseni kruh (G), namaz s papriko (L), čaj
TOREK
zajtrk: graham kruh (G,O,S,SE), piščančja pašteta (G), korenček, čaj
malica: domače jogurtovo pecivo s koščki sadja (G, L), bela kava (L)
kosilo: goveja juha zdrobovimi cmoki (G,J), telečji zrezki v omaki (G,Z), ajdova kaša, solata, V
malica: banana, čaj
SREDA
zajtrk: polnozrnati kruh (G), tunin namaz s koruznimi zrni (L), bela kava (L)
malica: slive, grisini s sezamom (G, SE), čaj
kosilo: kmečka gobova juha s krompirjem, jabolčni zavitek (G,L,J), V
malica: jogurt (L), sadna košarica
ČETRTEK
zajtrk: ajdov kruh (G), maslo (L), med, čaj
malica: navadni jogurt (L), piškoti (G), breskev
kosilo: korenčkova juha, piščančji paprikaš, široki rezanci (G), solata, V
malica: sadna košarica, čaj
PETEK
zajtrk: rženi kruh (G), kuhano jajce (J), rezina paradižnika, čaj
malica: riževi vaflji (G), kefir (L), nektarina
kosilo: porova juha, ocvrt oslič (R), peteršiljev krompir v kosih, tatarska omaka (L,J), solata, V
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. V podaljšanem bivanju je na voljo sadna košarica.
Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.