Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 13.2. – 17.2.2017


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih; 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.

Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Ponedeljek

  • zajtrk: mlečni riž(L), jabolko, čaj
  • malica: sadje, namaz(L,O), črni kruh(G), čaj
  • kosilo: goveja juha z vlivanci(G,L,J,Z), telečji ragu(Z), ajdova kaša, solata, N
  • malica: sadje,prepečenec(G), napitek
  • večerja: špageti s paradižnikovo omako(G,L,J), parmezan(L), solata, čaj

Torek

  • zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), maslo(L), med
  • malica: sadje, navadni jogurt(L), makovka(G,L)
  • kosilo: paradižnikova juha(Z), musaka(G,J,L,Z), rdeča pesa, N
  • malica: sadje, prepečenec(G), napitek
  • večerja: namazi(pašteta, maslo, sir)(L,Z), pol beli kruh(G), čaj

Sreda

  • zajtrk: kakav(L,O), rženi kruh(G,S), jajčni namaz(J,Z,L)
  • malica: sadje, piškoti(G,J,L), mleko(L)
  • kosilo: piščančji paprikaš(G,Z), široki kodrasti rezanci(G,J,L), zelena solata, N
  • malica: sadje, crispy(G,SE,O), čaj
  • večerja: palačinke z marmelado(G,J,L), čaj

Četrtek

  • zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), hrenovka, gorčica(GO), ajvar
  • malica: namaz, koruzni kruh(G,L,S), čaj, sadje
  • kosilo: cvetačna juha(L,Z), segedin golaž(Z), kuskus(G), sadje, N
  • malica: sadje, kruh(G,L,S), čaj
  • večerja: koruzni kruh(G,L,S), tuna(R), kumarice, čaj

Petek

  • zajtrk: mleko(L), kosmiči(A,O,S,L,VB)
  • malica: sadje, kruh(G,O), marmelada, napitek
  • kosilo: pečen file postrvi(R), pečen krompir, solata,
  • popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

VRTEC

Ponedeljek

  • zajtrk: mlečni riž(L), jabolko, čaj
  • malica: sadje, čaj
  • kosilo: goveja juha z vlivanci(G,L,J,Z), telečji ragu(Z), ajdova kaša, solata, N
  • malica: sadje, prepečenec(G), napitek

Torek

  • zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), maslo(L), med
  • malica: navadni jogurt(L), sadje
  • kosilo: paradižnikova juha(Z), musaka(G,J,L,Z), rdeča pesa, N
  • malica: sadje, čaj

Sreda

  • zajtrk: kakav(L,O), rženi kruh(G,S), jajčni namaz(J,Z,L)
  • malica: sadje, mleko(L)
  • kosilo: piščančji paprikaš(G,Z), široki kodrasti rezanci(G,J,L), zelena solata, N
  • malica: sadje, crispy(G,SE,O), čaj

Četrtek

  • zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), hrenovka, gorčica(GO), ajvar
  • malica: čaj, sadje
  • kosilo: cvetačna juha(L,Z), segedin golaž(Z), kuskus(G), sadje, N
  • malica: sadje, čaj

Petek

  • zajtrk: mleko(L), kosmiči(A,O,S,L,VB)
  • malica: sadje, čaj
  • kosilo: pečen file postrvi(R), pečen krompir, solata,
  • popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

  • G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
  • in proizvodi iz njih
  • L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
  • J – jajca in proizvodi iz jajc
  • A – arašidi in proizvodi iz njih
  • S – zrna soje in proizvodi iz nje
  • – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
  • pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
  • Z – listna zelena in proizvodi iz nje
  • GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
  • SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
  • SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
  • VB – volčji bob
  • R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost