Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik: 14.11. – 18.11.2016


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, sirni namaz s smetano(L), črni kruh(G)
– dop. malica: suho sadje, oreščki, limonada
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,Z), piščančji paprikaš(G,L), široki rezanci(G,J), solata, N
– pop. malica: sadje, maslo(L), kruh(G), napitek
– večerja: slivovi cmoki(G,J), kompot

Torek
– zajtrk: mleko(L), žemlja(G), jabolko
– dop. malica: sadje, namaz, kruh(G), čaj
– kosilo: pasulj s klobaso(Z), sadna kupa(L), N
– pop. malica: navadni jogurt(L), sadje, kruh(G)
– večerja: kruh(G), suha salama, sir(L), čaj

Sreda:
– zajtrk: čaj, tunin namaz(R), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sirova štručka(G,L),sadje, čaj
– kosilo: zelenjavna enolončnica z žličniki(G,J), jabolčni zavitek(G,L,J), N
– pop. malica: jabolčna čežana, cryspi(G,SE,O)
– večerja: hot dog(G,GO), čaj

Četrtek
– zajtrk: čaj, pašteta(G,L), koruzni kruh(G,S), kumarice
– dop. malica: navadni jogurt(L), kruh(G,S), SŠSZ
– kosilo: lečina juha, krompir v kosih, kisla repa, pečenica, sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)
– večerja: tortelini s paradižnikovo omako(G,J), rdeča pesa, čaj

Petek
– zajtrk: tradicionalni slovenski zajtrk(mleko, črni kruh, maslo, med, jabolko)(G,L)
– dop. malica: sadje, namazi(L), kruh(G)
– kosilo: prežganka(J), pečen file postrvi(R), pečen krompir, tržaška omaka, solata, N
– popotnica

 

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: mlečni riž(L), čaj
– dop. malica: suho sadje, oreščki, limonada
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,Z), piščančji paprikaš(G,L), široki rezanci(G,J), solata, N
– pop. malica: sadje, napitek

Torek
– zajtrk: mleko(L), žemlja(G), jabolko
– dop. malica: sadje, namaz, kruh(G), čaj
– kosilo: pasulj s klobaso(Z), sadna kupa(L), N
– pop. malica: navadni jogurt(L), sadje,

Sreda:
– zajtrk: čaj, tunin namaz(R), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sirova štručka(G,L),sadje, čaj
– kosilo: zelenjavna enolončnica z žličniki(G,J), jabolčni zavitek(G,L,J), N
– pop. malica: jabolčna čežana, cryspi(G,SE,O)

Četrtek
– zajtrk: čaj, pašteta(G,L), koruzni kruh(G,S), kumarice
– dop. malica: navadni jogurt(L), kruh(G,S), SŠSZ
– kosilo: lečina juha, krompir v kosih, kisla repa, pečenica, sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)

Petek
– zajtrk: tradicionalni slovenski zajtrk(mleko, črni kruh, maslo, med, jabolko)(G,L)
– dop. malica: sadje, namazi(L), kruh(G)
– kosilo: prežganka(J), pečen file postrvi(R), pečen krompir, tržaška omaka, solata, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost