Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 18.4. – 22.4.2016


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, maslo(L), marmelada, črni kruh(G)
– dop. malica: sadje, namaz, kruh(G), čaj
– kosilo: bučkina kremna juha(G,L), piščančje nabodalo, rizi bizi, solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)
– večerja: tuna v olivnem olju(R), kisle kumarice, kruh(G), čaj

Torek
– zajtrk: bela kava(L,G,O), čokoladni namaz(O,L), pol beli kruh(G)
– dop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G)
– kosilo: goveja juha z vlivanci(G,J), čebulna bržola(Z), kruhovi cmoki(L,Z), solata, N
– pop. malica: makova štručka(G,), čaj
– večerja: carski praženec(G,L,J), čaj

Sreda:
– zajtrk: čaj, tunin namaz(R,L), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, piškoti(G,O), mleko(L)
– kosilo: porova juha(L), sirovi ravioli(L,G,J), paradižnikova omaka(Z,S,GO), riban sir(L), solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)
– večerja: poli salama, sir(L), kisle kumarice, rženi kruh(G,S), čaj

Četrtek
– zajtrk: čaj, hrenovka, gorčica(GO), ajvar(GO), koruzni kruh(G,L,S)
– dop. malica: sladoled(L,O), sadje
– kosilo: ričet z mesom(G,Z), jabolčni zavitek(G,J,L), N
– pop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G,L,S)
– večerja: mlečni zdrob s čokoladnim posipom(L,O)

Petek
– zajtrk: čaj, sirni namaz(L), polnozrnati kruh(G,S,O,SE)
– dop. malica: sadje, namaz, kruh(G,S,O,SE)čaj
– kosilo: pečen file postrvi (R), krompir v kosih(Z), solata, sadje
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, maslo(L), marmelada, črni kruh(G)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: bučkina kremna juha(G,L), piščančje nabodalo, rizi bizi, solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)

Torek
– zajtrk: bela kava(L,G,O), čokoladni namaz(O,L), pol beli kruh(G)
– dop. malica: sadni in navadni jogurt(L)
– kosilo: goveja juha z vlivanci(G,J), čebulna bržola(Z), kruhovi cmoki(L,Z), solata, N
– pop. malica: sadje, čaj

Sreda:
– zajtrk: čaj, tunin namaz(R,L), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, piškoti(G,O), mleko(L)
– kosilo: porova juha(L), sirovi ravioli(L,G,J), paradižnikova omaka(Z,S,GO), riban sir(L), solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)

Četrtek
– zajtrk: čaj, hrenovka, gorčica(GO), ajvar(GO), koruzni kruh(G,L,S)
– dop. malica: sladoled(L,O), sadje
– kosilo: ričet z mesom(Z), jabolčni zavitek(G,J,L), N
– pop. malica: sadni jogurt(L), sadje

Petek
– zajtrk: čaj, sirni namaz(L), polnozrnati kruh(G,S,O,SE)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: pečen file postrvi(R), krompir v kosih(Z), solata, sadje
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost