S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Ponedeljek
– zajtrk: čaj, zeliščni sirni namaz(L), črni kruh(G)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G), čaj
– kosilo: paradižnikova juha, goveji zrezki v omaki(Z), zdrobovi cmoki(G,L,J), solata, N
– pop. malica: sadje, limonada
– večerja: krompir v oblicah, zeljnata solata, čaj
Torek
– zajtrk: mlečni riž(L), banana
– dop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), kruh(G)
– kosilo: ohrovtova juha, piščanec po pekovsko, solata, N
– pop. malica: oreščki, suho sadje, čaj
– večerja: namazi(L,G), pol beli kruh(G), čaj
Sreda
– zajtrk: čaj, pečeno jajce, koruzni kruh(G,S)
– dop. malica: jabolko, trikotni sir(L), kruh(G,S), čaj
– kosilo: telečja obara z žličniki(G,L,J), sadna rezina(G,L), kompot
– pop. malica: sadna skuta(L), napitek
– večerja: palačinke z marmelado(G,L,J), čaj
Četrtek
– zajtrk: bela kava(G,L), maslo(L), med, rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, kruh s kislo smetano(G,L), riban korenček, čaj
– kosilo: čičerikina juha, golaž, pečena polenta(G,L), solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– večerja: sendvič(G,L), napitek
Petek
– zajtrk: čaj, ribji namaz(R), polnozrnati kruh(G,S,O,SE)
– dop. malica: sadje, crispy(G)
– kosilo: korenčkova juha, špageti s sirovo omako(G,J), solata, N
– popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
VRTEC
Ponedeljek
– zajtrk: čaj, zeliščni sirni namaz(L), črni kruh(G)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: paradižnikova juha, goveji trakci(Z), zdrobovi cmoki(G,L,J), solata, N
– pop. malica: sadje, limonada
Torek
– zajtrk: mlečni riž(L), banana
– dop. malica: sadni ali navadni jogurt(L)
– kosilo: ohrovtova juha, piščanec po pekovsko, solata, N
– pop. malica: oreščki, suho sadje, čaj
Sreda
– zajtrk: čaj, pečeno jajce, koruzni kruh(G,S)
– dop. malica: jabolko, čaj
– kosilo: telečja obara z žličniki(G,L,J), sadna rezina(G,L), kompot
– pop. malica: sadna skuta(L), napitek
Četrtek
– zajtrk: bela kava(G,L), maslo(L), med, rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, riban korenček, čaj
– kosilo: čičerikina juha, golaž, pečena polenta(G,L), solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
Petek
– zajtrk: čaj, ribji namaz(R), polnozrnati kruh(G,S,O,SE)
– dop. malica: sadje, crispy(G)
– kosilo: korenčkova juha, špageti s sirovo omako(G,J), solata, N
– popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago
kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.