Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 30.11. – 4.12.2015


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, sirni namaz(L), črni kruh(G)
– dop. malica: sadje, maslo(L), kruh(G), čaj
– kosilo: bučna juha, makaronovo meso(G,J), rdeča pesa, sadje, N
– pop. malica: Albert keksi(G,L), sadje, čaj
– večerja: tuna(R), kisle kumarice, kruh(G), čaj

Torek
– zajtrk: polenta z mlekom(L), jabolko
– dop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), prepečenec(G)
– kosilo: grahova juha, puranji trakci v zelenjavni omaki, njoki(G,J) solata, N
– pop. malica: jabolčna čežana
– večerja: namazi(L,G), polbeli kruh(G), čaj

Sreda
– zajtrk: bela kava(L,G), makovka(G,L,S) jabolko
– dop. malica: mandarine, napitek
– kosilo: segedin golaž, kuskus(G), puding(L,O), N
– pop. malica: sadje, cryspi(G)
– večerja: carski praženec(G,J,L), kompot

Četrtek
– zajtrk: čaj, mesno zelenjavni namaz, koruzni kruh(G,S)
– dop. malica: suho sadje, rezine korenčka, čaj, SŠSZ
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J), mesni polpet, pire krompir, špinača(L), sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)
– večerja: mlečni zdrob(L,G), čaj,

Petek
– zajtrk: čaj, ajvar, sir(L), polnozrnati kruh(G,S,O,SE)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G,S,O,SE), čaj
– kosilo: rižota z gobicami, riban sir(L), solata, jogurt(L), N
– popotnica:
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, sirni namaz(L), črni kruh(G)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: bučna juha, makaronovo meso(G,J), rdeča pesa, sadje, N
– pop. malica: Albert keksi(G,L), sadje, čaj

Torek
– zajtrk: polenta z mlekom(L), jabolko
– dop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), prepečenec(G)
– kosilo: grahova juha, puranji trakci v zelenjavni omaki, njoki(G,J) solata, N
– pop. malica: jabolčna čežana

Sreda
– zajtrk: bela kava(L,G), makovka(G,L,S) jabolko
– dop. malica: mandarine, napitek
– kosilo: segedin golaž, kuskus(G), puding(L,O), N
– pop. malica: sadje, cryspi(G)

Četrtek
– zajtrk: čaj, mesno zelenjavni namaz, koruzni kruh(G,S)
– dop. malica: suho sadje, rezine korenčka, čaj, SŠSZ
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J), mesni polpet, pire krompir, špinača(L), sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)

Petek
– zajtrk: čaj, ajvar, sir(L), polnozrnati kruh(G,S,O,SE)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G,S,O,SE), čaj
– kosilo: rižota z gobicami, riban sir(L), solata, jogurt(L), N
– popotnica:
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

 

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost