Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 19.10. – 23.10.2015


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

 

Ponedeljek
– zajtrk: bela kava(G,O), črni kruh(G), maslo(L), sadje
– dop. malica: namaz(L), kruh(G), jabolko, napitek
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,Z), goveja bržola, vodni vlivanci z jajčko(G,J,L) , dušeno rdeče zelje, N
– pop. malica: sladoled(L,O), sadje, N
– večerja: sirovi tortelini(G,J,L), čaj

Torek
– zajtrk: mleko(L), polenta, jabolko
– dop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), kruh(G), sadje
– kosilo: gobova juha(L,Z), skutni štruklji(G,L,J), kompot
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), napitek
– večerja: umešana pečena jajca(G), kumarice, kruh(G), čaj

Sreda
– zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), jajčni namaz(G,J,L)
– dop. malica: sadje, cryspi(G), namazi(G,J,L), kruh(G), čaj
– kosilo: cvetačna juha(L), ocvrt piščanec(G,J), pražen krompir(Z), solata, N
– pop. malica: makova štručka(G,L), sadje, čaj
– večerja: topli sendviči(salama, sir)(G,L), čaj

Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,S), ribji namaz(R,L)
– dop. malica: jabolko, piškoti(G,L,O), čaj
– kosilo: špargljeva juha(L), zrezek po vrtnarsko(Z), široki kodrasti rezanci(G,J,L), zeljnata solata s fižolom, N
– pop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), prepečenec(G), sadje
– večerja: prosena kaša z gozdnimi sadeži(L,J), kompot

Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnati kruh(G,S,SE,O), sirni namaz(L)
– dop. malica: sadje, kruh(G,S,SE,O), namazi(L), čaj
– kosilo: zelenjavna rižota(Z), solata, sadje, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek

  • zajtrk: bela kava(G,O), črni kruh(G), maslo(L), sadje
  • malica: namaz(L), kruh(G), jabolko, napitek
  • kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,Z), goveja bržola, vodni vlivanci z jajčko(G,J,L) , dušeno rdeče zelje, N
  • malica: kruh(G), sadje, N

 Torek

  • zajtrk: mleko(L), polenta, jabolko
  • malica: sadni ali navadni jogurt(L), kruh(G), sadje
  • kosilo: gobova juha(L,Z), skutni štruklji(G,L,J), kompot
  • malica: sadje, prepečenec(G), napitek

Sreda

  • zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), jajčni namaz(G,J,L)
  • malica: sadje, cryspi(G), namazi(G,J,L), kruh(G), čaj
  • kosilo: cvetačna juha(L), ocvrt piščanec(G,J), pražen krompir(Z), solata, N
  • malica: makova štručka(G,L), sadje, čaj

Četrtek

  • zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,S), ribji namaz(R,L)
  • malica: jabolko, piškoti(G,L,O), čaj
  • kosilo: špargljeva juha(L), zrezek po vrtnarsko(Z), široki kodrasti rezanci(G,J,L), zeljnata solata s fižolom, N
  • malica: sadni ali navadni jogurt(L), prepečenec(G), sadje

Petek

  • zajtrk: čaj, polnozrnati kruh(G,S,SE,O), sirni namaz(L)
  • malica: sadje, kruh(G,S,SE,O), namazi(L), čaj
  • kosilo: zelenjavna rižota(Z), solata, sadje, N
  •  popotnica

 

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost