Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik: 28.9. – 2.10.2015


 

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, črni kruh(G), čokoladni namaz(L,O,A)
– dop. malica: jabolko, polnozrnata štručka(G,S,SE,O), čaj
– kosilo: makaronovo meso(L), riban sir(L), rdeča pesa, sadje, N
– pop. malica: sadje, kruh(G), čaj
– večerja: pica(G,L,J), čaj

Torek
– zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), maslo(L), marmelada
– dop. malica: sadje, navadni ali sadni jogurt(L), kruh(G)
– kosilo: prežganka(J), puran po dunajsko(G,L,J), korenčkov pire(L), solata, N
– pop. malica: sadje, napolitanke(G,L,O,A), napitek
– večerja: kruh(G), namazi(Z,L), čaj

Sreda
– zajtrk: mleko(L), rženi kruh(G,S), pečeno jajce(J)
– dop. malica: sadje, čajni piškoti(G,L,O,A), čaj
– kosilo: porova juha(G,L), lazanja(G,L,Z,J)(mesna in zelenjavna), zelena solata, N
– pop. malica: sadje, crispy(G,A,SE,L), čaj
– večerja: sirovi tortelini(G,L)

Četrtek
– zajtrk: mleko(L), koruzni kruh(G,S), pašteta(L,Z)
– dop. malica: sadje, kruh(G,S), namaz(L,Z), čaj, SŠSZ
– kosilo: bučkina kremna juha(G,L), tople kumare s krompirjem in govedino, navadni jogurt(L)
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)
– večerja: mlečni gres(L), čokoladni posip(L,O)

Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnat kruh(G,SE,O,S), ribji namaz(R)
– dop. malica: sadje, kruh(G,S,SE,O), namaz(R)
– kosilo: ričet s klobaso(G,Z), jabolčni zavitek(G,L,J), N
– popotnica: sirova štručka(G,L), napitek

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: čokolešnik(G,O,A), mleko(L)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G), čaj
– kosilo: grahova juha(G,L), čufti(G), pire krompir(L), solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj

Torek
– zajtrk: pol beli kruh(G), maslo(L), med, bela kava(L)
– dop. malica: sadje, sirni namaz(L), kruh(G), čaj
– kosilo: goveja juha z vlivanci(G,J), mesna/ zelenjavna rižota, riban sir(L), solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, namaz(L), kruh(G), napitek

Sreda:
– zajtrk: rženi kruh(G,S), jajčni namaz(J,L), čaj
– dop. malica: sadje, namaz(J,L), kruh(G,S), čaj
– kosilo: cvetačna juha(G,L), puran v omaki(G,L), kuskus, solata, N
– pop. malica: sladoled(G,O), napitek

Četrtek
– zajtrk: rogljiček z marmelado(G,L,J), mleko(L)
– dop. malica: sadni in navadni jogurt(G), kruh(G,L,S), sadje
– kosilo: zelenjavna enolončnica(G,J), ajdovi žganci(G,L), pecivo(G,J,L,O,A), N
– pop. malica: sadje, kruh(G,L,S)

Petek
– zajtrk: polnozrnati kruh(G,S,SE,O), pašteta(L,Z), čaj
– dop. malica: sadje, namaz(L,Z), kruh(G,S,SE,O), čaj
– kosilo: ocvrt file osliča(R,G,J), krompirjeva solata, tatarska omaka(L), N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter pro

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost