Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 30.3. – 4.4.2015


 

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, smetanov namaz s tuno(L), črni kruh(G)
– dop. malica: jabolko, kruh(G), namazi(L), čaj
– kosilo: cvetačna juha(G,L), polenta, golaž(G,L), solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)
– večerja: carski praženec(G,J,L), kompot

Torek
– zajtrk: čokolino(L,O,)
– dop. malica: polnozrnata štručka(G,SE), mleko(L)
– kosilo: goveja juha(Z) , kotlet na žaru, pečen krompir, žar priloga, zeljna solata, N
– pop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G)
večerja: špageti s paradižnikovo omako(G,J,L), solata, čaj

Sreda
– zajtrk: čaj, maslo(L), marmelada, rženi kruh(G,S)
– dop. malica: mleko(L), piškoti(G,O), sadje
– kosilo: zelenjavna enolončnica(Z), ajdovi žganci(G,L), pecivo(G,J,L,O), N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– večerja: topli sendvič s sirom(G,L), čaj

Četrtek
– zajtrk: bela kava(L,O), tunin namaz(R,L), koruzni kruh(G,L,S)
– dop. malica: sadje, namaz(R,L), kruh(G,L,S), SŠSZ
– kosilo: špinač. juha(G,L), puran v omaki(G,L), široki kodrasti rezanci(G,J,L), solata, N
– pop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G)
večerja: pomri, kečap, solata, čaj

Petek
– zajtrk: čaj, pečeno jajce(J), polnozrnati kruh(G,O,S,SE)
– dop. malica: sadje, kruh(G,O,S,SE)
– kosilo: krompirjeva kmečka juha(Z,G,L), ocvrt sir(G,L,J), tatarska omaka(J,Z),solata, sadje, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, suha salama, kisle kumarice, črni kruh(G)
– dop. malica: sadje, črni kruh(G), sirni namaz(L), čaj
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,L), segedin golaž(Z), kuskus, pecivo(G,J,L,O), N
– pop. malica: banana, čaj

Torek
– zajtrk: polenta z mlekom(L), jabolko
– dop. malica: sladoled(L), sadje, čaj
– kosilo: porova juha(G,L), makaronovo meso(G,J), riban sir(L), solata, N
– pop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G)

Sreda:
– zajtrk: čaj, jajčni namaz(J), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, namaz(J), kruh(G,S), napitek
– kosilo: paradižnikova juha, pečen file postrvi(R), blitva s krompirjem, sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj

Četrtek
– zajtrk: mleko(L), žemlja(G), jabolko
– dop. malica: sadni desert(L), crispy(G,SE,O), sadje
– kosilo: goveja juha z ribano kašo(G,L), mesni polpeti v omaki(Z), korenčkov pire(L), solata, N
– pop. malica: sadje, keksi(G,J,L), čaj

Petek
– zajtrk: čaj, maslo(L), marmelada, polnozrnati kruh(G,O,S,SE)
– dop. malica: sadje, namaz, kruh(G,O,S,SE), čaj
– kosilo: cvetačna juha(G,L), rižota z zelenjavo(Z), riban sir(L), solata, sadje, N
popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost