S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Ponedeljek
– zajtrk: mleko(L), črni kruh(G), maslo(L), med
– dop. malica: sadje, črni kruh(G)
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,L,Z), makaronovo meso(J,L), solata, N
– pop. malica: napolitanke(J,G,L,O), sok
– večerja: topli sendvič s sirom(G, L,J), čaj
Torek
– zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), čokoladni namaz(L,O)
– dop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), prepečenec(L)
– kosilo: cvetačna juha(G,L,Z), krompirjevi ocvrtki(G,J,L), haše omaka(G,Z), zeljnata solata, N
– pop. malica: sadje, pol beli kruh(G)
– večerja: namazi(maslo, med , sir, pašteta)(L,Z), pol beli kruh(G), čaj
Sreda:
– zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), tunin namaz(R,L)
– dop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– kosilo: zelenjavna enolončnica(G,Z), ajdovi žganci(G,L), pecivo(G,L,J), N
– pop. malica: piškoti(G,J,L), sadje
– večerja: sirov burek(G,J), navadni jogurt(L)
Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), hrenovka(SO2), gorčica(GO), ajvar
– dop. malica: sirova štručka(G,L), mleko(L), SŠSZ
– kosilo: goveja juha z vlivanci(G,J,L,Z), zelenjavno mesna rižota(Z), riban sir(L), rdeča pesa, N
– pop. malica: sadje, crispy(G,SE,O)
– večerja: buhtelj(G,J,L), bela kava(L)
Petek
– zajtrk: mleko(L), čokoladni in koruzni kosmiči(A,O,S,L,VB)
– dop. malica: sadje, namaz, polnozrnati kruh(G,SE,S,O)
– kosilo: pečen file postrvi(R), krompir v kosih(Z), solata, sadje, N
– popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
VRTEC
Ponedeljek
– zajtrk: mleko(L), črni kruh(G), maslo(L), med
– dop. malica: sadje, črni kruh(G)
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,L,Z), makaronovo meso(J,L), solata, N
– pop. malica: napolitanke(J,G,L,O), sok
Torek
– zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), čokoladni namaz(L,O)
– dop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), prepečenec(L)
– kosilo: cvetačna juha(G,L,Z), krompirjevi ocvrtki(G,J,L), haše omaka(G,Z), zeljnata solata, N
– pop. malica: sadje, pol beli kruh(G)
Sreda:
– zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), tunin namaz(R,L)
– dop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– kosilo: zelenjavna enolončnica(G,Z), ajdovi žganci(G,L), pecivo(G,L,J), N
– pop. malica: piškoti(G,J,L), sadje
Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), hrenovka(SO2), gorčica(GO), ajvar
– dop. malica: sirova štručka(G,L), mleko(L), SŠSZ
– kosilo: goveja juha z vlivanci(G,J,L,Z), zelenjavno mesna rižota(Z), riban sir(L), rdeča pesa, N
– pop. malica: sadje, crispy(G,SE,O)
Petek
– zajtrk: mleko(L), čokoladni in koruzni kosmiči(A,O,S,L,VB)
– dop. malica: sadje, namaz, polnozrnati kruh(G,SE,S,O)
– kosilo: pečen file postrvi(R), krompir v kosih(Z), solata, sadje, N
– popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso naveden