Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 26.1. – 30.1.2015


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo spodaj).

 

Ponedeljek:

– zajtrk: čaj, črni kruh(G), pečeno jajce(J)
– dop. malica: skuta s podloženim sadjem(L), crispy(G,O)
– kosilo: goveja juha z ribano kašo(Z,J,G,L), čebulna bržola(Z,G), svaljki z drobtinicami(G,J,L), solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), napitek
– večerja: zelenjavni zrezki(Z,J,L,G) solata, čaj

Torek:
– zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), maslo(L), med
– dop. malica: sirova štručka(G,L), sadje, sok
– kosilo: pasulj z mesom(SO2, G,Z), jabolčni zavitek(G,L,J), N
– pop. malica: napolitanke(G,L,O,A), jabolko, čaj
– večerja: topli sendvič(pol beli kruh, sir, poli salama)(G,L), čaj

Sreda:
– zajtrk: bela kava(L), rženi kruh(G,S) tunin namaz(R,L,Z)
– dop. malica: sadje, namaz(R,L,Z), rženi kruh(G,S), čaj
– kosilo: kisla repa, maslen krompir(L), pečenica(SO2), navadni jogurt(L),N
– pop. malica: sadje, rženi kruh(G,S)
– večerja: čokolino(G,A,S,O), mleko(L)

Četrtek:
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,S), ajvar, sir(L)
– dop. malica: sadje, koruzni kruh(G,S), SŠSZ(suho sadje)(O)
– kosilo: paradižnikova juha(Z,G), mesno zelenjavna rižota(Z), riban sir(L), rdeča pesa, N
– pop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), crispy(G,S,SE)
– večerja: koruzni kruh(G,S), namazi(sir, pašteta, maslo, med)(L,Z), čaj

Petek:
– zajtrk: mleko(L), žemlja(G), jabolko
– dop. malica: sadje, piškoti(G,L,O,A)
– kosilo: široki kodrasti rezanci z gobovo omako(G,J,L,Z), solata, sadje, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek:
– zajtrk: čaj, črni kruh(G), pečeno jajce(J)
– dop. malica: skuta s podloženim sadjem(L), crispy(G,O)
– kosilo: goveja juha z ribano kašo(Z,J,G,L), čebulna bržola(Z,G), svaljki z drobtinicami(G,J,L), solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), napitek

Torek:
– zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), maslo(L), med
– dop. malica: sirova štručka(G,L), sadje, sok
– kosilo: pasulj z mesom(SO2, G,Z), jabolčni zavitek(G,L,J), N
– pop. malica: napolitanke(G,L,O,A), jabolko, čaj

Sreda:
– zajtrk: bela kava(L), rženi kruh(G,S) tunin namaz(R,L,Z)
– dop. malica: sadje, namaz(R,L,Z), rženi kruh(G,S), čaj
– kosilo: kisla repa, maslen krompir(L), pečenica(SO2), navadni jogurt(L),N
– pop. malica: sadje, rženi kruh(G,S)

Četrtek:
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,S), ajvar, sir(L)
– dop. malica: sadje, koruzni kruh(G,S), SŠSZ(suho sadje)(O)
– kosilo: paradižnikova juha(Z,G), mesno zelenjavna rižota(Z), riban sir(L), rdeča pesa, N
– pop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), crispy(G,S,SE)

Petek:
– zajtrk: mleko(L), žemlja(G), jabolko
– dop. malica: sadje, piškoti(G,L,O,A)
– kosilo: široki kodrasti rezanci z gobovo omako(G,J,L,Z), solata, sadje, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni

 

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost