Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Označevanje alergenov v živilih


S 13. decembrom 2014 je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih; 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Na osnovi te uredbe so v naših jedilnikih poleg jedi zapisane črke posameznih alergenov:

  • G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
  • in proizvodi iz njih
  • L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
  • J – jajca in proizvodi iz jajc
  • A – arašidi in proizvodi iz njih
  • S – zrna soje in proizvodi iz nje
  • O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
  • pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
  • Z – listna zelena in proizvodi iz nje
  • GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
  • SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
  • SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
  • VB – volčji bob
  • R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost