S 13. decembrom 2014 je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih; 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Na osnovi te uredbe so v naših jedilnikih poleg jedi zapisane črke posameznih alergenov:
- G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
- in proizvodi iz njih
- L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
- J – jajca in proizvodi iz jajc
- A – arašidi in proizvodi iz njih
- S – zrna soje in proizvodi iz nje
- O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
- pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
- Z – listna zelena in proizvodi iz nje
- GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
- SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
- SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
- VB – volčji bob
- R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.
(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)