Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Dom učencev in dijakov


Zavod zagotavlja otrokom domsko oskrbo (dijaški dom in dom učencev). Program oskrbe obsega vzgojno delo, nastanitev in prehrano. Dom je odprt za osnovnošolce in za dijake, ki se šolajo bodisi v Zavodu ali v ljubljanskih osnovnih in srednjih šolah in imajo ustrezno odločbo o usmeritvi.

Del popoldneva je namenjen učenju; poteka pod vodstvom vzgojiteljev, ki po potrebi organizirajo učencu ali dijaku tudi učno pomoč. Za uspešnejšo socializacijo se dom povezuje z ožjim in širšim okoljem Zavoda; otroci in mladostniki se v skladu z vzgojnim programom in individualiziranimi načrti preizkušajo v različnih socialnih situacijah.

Popoldne lahko učenci in dijaki izbirajo med različnimi dejavnostmi: športne aktivnosti (plavanje, plesne vaje, showdown – namizni tenis za slepe, kolesarjenje, goalball), ustvarjalne, kuharske in glasbene delavnice itd. Mladostniki se lahko priključijo programu MEPI – mednarodno priznanje za mlade. Prosti čas lahko učenci in dijaki obogatijo z rekreacijo v šolski telovadnici, fitnessu ali vrtu čutil), biljardom, pikadom, družabnimi in računalniškimi igrami, internetom, glasbo, domskimi plesi, ogledom filmov ter obiskom aktualnih dogodkov, koncertov, gledaliških predstav itd. Domski vzgojitelji organizirajo tudi druženja med zavodi, ter sedaj že tradicionalna kostanjev piknik in piknik ob zaključku šolskega leta.

V domu deluje domska skupnost, oblikovana je tudi mreža prostovoljcev (študenti tiflopedagogike in socialnega dela) za druženje, pogovor, učno pomoč, igre ter sprehode.

Življenje v domu v šolskem letu 2017/2018

Popoldansko življenje v Domu učencev in dijakov se začne med 13. in 14. uro, ko prihajajo s kosila. Populacija v Domu je zelo raznolika. Nekaj mladih je dijakov, ki so slepi in slabovidni, nekaj je mladih, ki imajo lažjo do zmerno motnjo v duševnem razvoju. Njihove potrebe in želje so zelo različne, zato je od vzgojiteljev potrebnega veliko individualnega dela z njimi. V sobah sta po dva, redko trije ali en sam domski stanovalec. Nekateri prihajajo le enkrat na teden za uvajanje. V 2. nadstropju Doma so nastanjeni tisti, ki potrebujejo več pomoči pri vsakodnevnih opravilih, v 3. nadstropju so samostojnejši dijaki.

Nekateri učenci in dijaki, ki bivajo v domu, imajo po kosilu še ure orientacije ali VOS, nekateri še kakšno šolsko interesno dejavnost (ročne spretnosti, pevski zbor, plavanje, drugi športi), večina pa po kosilu malo počiva, včasih igrajo družabne igre, sledi kava in načrtovanje dnevnih aktivnosti z vzgojitelji, nato malica. Nekateri grejo v tem času že ven na sprehod ali po nakupih. Od četrte ure dalje so učne ure, kar pomeni, da se učenci in dijaki posvetijo domačim nalogam in učenju. Učijo se tudi v večernem času, po potrebi in razpoložljivosti vzgojiteljeve pomoči. Med 18.00 in 18.30 imajo večerjo, ki jo pripravljajo po tedenskem razporedu z vzgojiteljevo pomočjo. Po večerji je par, ki je kuhal, zadolžen tudi za pomivanje posode in urejanje kuhinje. Če želijo, se lahko zmenijo in menjajo svoje gospodinjske delovne obveznosti, a na način, da je razporeditev pravična. Po večerji, ko je za eno uro na voljo telovadnica, jo izkoristimo za igranje košarke, rolanje ali kakšno drugo športno aktivnost. V domu nekateri dijaki sodelujejo pri programu MEPI, 2 dijaka sta goalbalista, skoraj vsi hodijo na ure fitnesa z vzgojiteljem, dekleta so organizirala plesno skupino, eden od vzgojiteljev tudi vadi klavir in flavto z domskima stanovalcema ali prinese svojo kitaro, ob spremljavi katere se družno poje. Mlajši pomagajo pri izdelavi prodajnih artiklov za predbožični sejem/bazar. Če kdo praznuje rojstni dan, mu pripravimo torto in mini zabavo, če želijo, si zabavo organizirajo v dvorani. Ena od dijakinj je zadolžena za pripravo prispevkov za radio Ognjišče. Občasno gremo na kakšen izlet ali kulturno prireditev.

V Domu nas je zaposlenih 5 vzgojiteljev in en varuh/spremljevalec. Med tednom dobro sodelujemo in vsak od nas ima tedensko ali mesečno tudi nočno delo. Dom je odprt le med tednom. Vzgojitelji bi radi, da bi mladi dosegli čimvečjo samostojnost, ob tem pa skušamo ustvariti prijetno domače vzdušje.

priprava testa vzgojitelj Dušan igra na kitaro učenec jaha konja igranje na kitaro in petje v dvorani učenci delajo domačo nalogo razgibavanje v telovadnici učenje klavirja

(Skupno 1.328 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost