Recepti

Skutni štruklji

Sestavine:

  • 1,5 dkg skute
  • 30 dkg gresa
  • 3 jajca
  • sol
  • rozine (po želji)

Vse sestavine zmešamo, naredimo majhne štruklje, jih zavijemo v folijo in skuhamo.

Pečena skuta

Sestavine:

  • 50 dkg skute
  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 vanilij
  • 3 žlica moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • 2 dcl kisle smetane
  • pest rozin
  • malo naribane limonine lupine

Vse sestavine zmešamo, skuto, kislo smetano in rozine dodaj na koncu.
Pekač namaži z oljem in posipaj z moko.
Peči okoli 20 minut na 200 stopinj.

Narastek iz prosene kaše

V 1 l jabolčnega soka skuhamo 30 dag prosene kaše (lahko dodamo malo vode). Ko je ohlajena primešamo:
10 dag mletih lešnikov
10 dag mletih orehov
10 dag kokosove moke
10 dag rozin
1 žličko cimeta
0,5 – 1 kg naribanih jabolk.

Pekač premažemo s kokosovo maščobo in malo posujemo z moko. Dodamo zmes in nanjo lahko naložimo še narezana jabolka.
Pečemo cca. 45 min pri 180 stopinj.

Bučna juha

Bučo in krompir olupimo in narežemo na kocke v razmerju 3:2 v korist buče in skuhamo do mehkega v osoljeni vodi.
S paličnim mešalnikom spasiramo, dodamo 2 žlici kisle smetane, poper, »vegeto« brez dodanih ojačevalcev okusa in žlico masla.
Brez maščobe na hitro popražimo bučna semena.
Ko serviramo, pokapamo z malo bučnega olja in dodamo popražena bučna semena.

Brokolijeva juha

Brokoli operemo, natrgamo na kose in skuhamo v slani vodi.
Dodamo nekaj žlic sladke smetane, žlico masla, poper, suh česen in suho čebulo.

Postrežemo s popečenimi kockami polnozrnatega kruha.

Lešnikove/orehove kroglice

Potrebujemo:
1 lonček navadnega jogurta
2 jogurtova lončka pirine moke-2 žlici sladkorja v prahu
pol pecilnega praška
1vanilije/rumov sladkor
1 jajce
5 žlic mletih lešnikov/orehov

Vse sestavine dobro zmešamo, pustimo počivati 15 min.

V vroče olje spuščamo žličnike(zajemamo z malo žličko) , jih na hitro ocvremo. Polagamo jih na mrežo, da se odvečna maščoba odcedi in narahlo potresemo s sladkorjem ali čokolado.

Ena hitra z jabolki

Testo:
8 žlic moke
6 žlic rjavega sladkorja
4 žlice olja
4 žlice mleka
2 jajci
pol žličke kvasa
2 jabolki, nasekljamo

Preliv:
5 dag masla
1 jajce
žlica rjavega sladkorja

Sestavine za testo zmešamo, nalijemo v namaščen pekač in pečemo 10 min, medtem pa zmešamo sestavine za preliv, prelijemo testo in pečemo še nekaj min, da je zlato zapečeno.

Lahko serviramo s stepeno smetano, gre pa tudi brez.

Jogurtovo pecivo

1 jogurt
pol jogurtovega kozarca olja
pol jogurtovega kozarca rjavega sladkorja
1 jogurtov kozarec moke
1 jogurtov kozarec ovsenih kosmičev
1jogurtov kozarec maka/mletih orehov/mletih lešnikov,/rozin/1 nasekljano jabolko/zmrznjenih borovnic/koščkov čokolade/kokosa ipd odvisno od tega, kar je doma, ali kar si zaželi srce, uspeh je vedno zagotovljen
2 jajci
1 pecilni prašek
1 vanilij sladkor
malo soli
lahko pa tudi malo cimeta ali limonove lupinice

Namastimo pekač, vlijemo testo, pečemo pri 200 stopinjah 45 min.
Dobro je toplo ali mrzlo, kocke lahko prelijemo s stopljeno čokolado, posujemo s kokosom, namažemo z marmelado, okrasimo s stepeno smetano….Pecivo je vsakič drugačno in vedno dobro.

Sirova juha

Posušene ostanke različnih vrst sira naribamo na drobno.
Prepražimo pest ovsenih kosmičev na malo masla in zalijemo z mešanico pol vode, pol jogurta. Ko zavre, odstavimo, vmešamo sir med neprestanim mešanjem, da se enakomerno stopi.
Začinimo z malo soli, poprom in kancem muškatnega oreška.
V pečici popečemo kocke starega kruha, ki jih malo pokapljamo z mešanico olivnega olja in suhega česna.