Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Recepti


Skutni štruklji

Sestavine:

  • 1,5 dkg skute
  • 30 dkg gresa
  • 3 jajca
  • sol
  • rozine (po želji)

Vse sestavine zmešamo, naredimo majhne štruklje, jih zavijemo v folijo in skuhamo.

Pečena skuta

Sestavine:

  • 50 dkg skute
  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 vanilij
  • 3 žlica moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • 2 dcl kisle smetane
  • pest rozin
  • malo naribane limonine lupine

Vse sestavine zmešamo, skuto, kislo smetano in rozine dodaj na koncu.
Pekač namaži z oljem in posipaj z moko.
Peči okoli 20 minut na 200 stopinj.

Narastek iz prosene kaše

V 1 l jabolčnega soka skuhamo 30 dag prosene kaše (lahko dodamo malo vode). Ko je ohlajena primešamo:

  • 10 dag mletih lešnikov
  • 10 dag mletih orehov
  • 10 dag kokosove moke
  • 10 dag rozin
  • 1 žličko cimeta
  • 0,5 – 1 kg naribanih jabolk.

Pekač premažemo s kokosovo maščobo in malo posujemo z moko. Dodamo zmes in nanjo lahko naložimo še narezana jabolka.
Pečemo cca. 45 min pri 180 stopinj.

Bučna juha

  • Bučo in krompir olupimo in narežemo na kocke v razmerju 3:2 v korist buče in skuhamo do mehkega v osoljeni vodi.
  • S paličnim mešalnikom spasiramo, dodamo 2 žlici kisle smetane, poper, »vegeto« brez dodanih ojačevalcev okusa in žlico masla.
  • Brez maščobe na hitro popražimo bučna semena.
  • Ko serviramo, pokapamo z malo bučnega olja in dodamo popražena bučna semena.

Brokolijeva juha

  • Brokoli operemo, natrgamo na kose in skuhamo v slani vodi.
  • Dodamo nekaj žlic sladke smetane, žlico masla, poper, suh česen in suho čebulo.
  • Postrežemo s popečenimi kockami polnozrnatega kruha.

Lešnikove/orehove kroglice

Potrebujemo:

  • 1 lonček navadnega jogurta
  • 2 jogurtova lončka pirine moke-2 žlici sladkorja v prahu
  • pol pecilnega praška
  • 1vanilije/rumov sladkor
  • 1 jajce
  • 5 žlic mletih lešnikov/orehov

Vse sestavine dobro zmešamo, pustimo počivati 15 min.

V vroče olje spuščamo žličnike(zajemamo z malo žličko) , jih na hitro ocvremo. Polagamo jih na mrežo, da se odvečna maščoba odcedi in narahlo potresemo s sladkorjem ali čokolado.

Ena hitra z jabolki

Testo:

  • 8 žlic moke
  • 6 žlic rjavega sladkorja
  • 4 žlice olja
  • 4 žlice mleka
  • 2 jajci
  • pol žličke kvasa
  • 2 jabolki, nasekljamo

Preliv:

  • 5 dag masla
  • 1 jajce
  • žlica rjavega sladkorja

Sestavine za testo zmešamo, nalijemo v namaščen pekač in pečemo 10 min, medtem pa zmešamo sestavine za preliv, prelijemo testo in pečemo še nekaj min, da je zlato zapečeno.

Lahko serviramo s stepeno smetano, gre pa tudi brez.

Jogurtovo pecivo

Sestavine:

  • 1 jogurt
  • pol jogurtovega kozarca olja
  • pol jogurtovega kozarca rjavega sladkorja
  • 1 jogurtov kozarec moke
  • 1 jogurtov kozarec ovsenih kosmičev
  • 1 jogurtov kozarec maka/mletih orehov/mletih lešnikov,/rozin/1 nasekljano jabolko/zmrznjenih borovnic/koščkov
  • čokolade/kokosa ipd odvisno od tega, kar je doma, ali kar si zaželi srce, uspeh je vedno zagotovljen
  • 2 jajci
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilij sladkor
  • malo soli
  • lahko pa tudi malo cimeta ali limonove lupinice

Namastimo pekač, vlijemo testo, pečemo pri 200 stopinjah 45 min.
Dobro je toplo ali mrzlo, kocke lahko prelijemo s stopljeno čokolado, posujemo s kokosom, namažemo z marmelado, okrasimo s stepeno smetano… Pecivo je vsakič drugačno in vedno dobro.

Sirova juha

  • Posušene ostanke različnih vrst sira naribamo na drobno.
  • Prepražimo pest ovsenih kosmičev na malo masla in zalijemo z mešanico pol vode, pol jogurta. Ko zavre, odstavimo, vmešamo sir med neprestanim mešanjem, da se enakomerno stopi.
  • Začinimo z malo soli, poprom in kancem muškatnega oreška.
  • V pečici popečemo kocke starega kruha, ki jih malo pokapljamo z mešanico olivnega olja in suhega česna.
(Skupno 504 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost