Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

OMDER


Od marca 2021 Center IRIS  sodeluje kot partner pri 20 mesečnem projektu Erasmus+ OMDER (Orientation and Mobility: Digital Education Readiness). V projektu aktivno sodelujejo Romana Kolar, Ana Mohorko in Tina Ftičar.

V projektu sodelujejo še štirje partnerji:

  • Istituto regionale Rittmeyer per i ciechi di Trieste, Italija – vodilni partner projekta
  • National Rehabilitation Centre for Blind, Bolgarija
  • Quolity, Italija
  • Hilfsgemeinschaft der Blinden und Sehschwachen Osterreichs Verein, Avstrija

Cilj projekta OMDER je vzpostaviti skupni učni načrt strokovnega usposabljanja za vse evropske države, ki bi se izvajal v izobraževalnih ustanovah. Učni načrt bo zajemal poučevanje določenih spretnosti in tehnik, tudi IKT veščin, potrebnih za to, da strokovno usposobimo tiflopedagoge na področju orientacije in mobilnosti oseb s slepoto in težko slabovidnostjo.

V času trajanja projekta bomo sestavili gradiva za usposabljanje, izobraževalne smernice in tečaje, ki bodo kot celota sestavljali izobraževalni program. Ta gradiva bodo temeljila na že obstoječih gradivih iz tega področja ter bodo prilagojena potrebam različnih držav.

Izdelava učnega načrta je prvi korak k uspešnemu izvajanju programa strokovnega usposabljanja v opredeljenem učnem načrtu tiflopedagoškega področja orientacije in mobilnosti. K sodelovanju bomo povabili tudi ustanove, na katerih bi se na novo izdelan program lahko izvajal ter javne ustanove, ki so odgovorne za priznavanje kvalifikacij orientacije in mobilnosti.

V času trajanja projekta bomo izvedli delavnice in strokovna srečanja vključenih in sicer julija 2021 v Bolgariji, junija 2022 v Sloveniji, julija 2022 v Avstriji in oktobra 2022 v Italiji.

Neposredni cilj tega projekta:

  • sprejemanje inovativnih pristopov in digitalnih tehnologij za poučevanje in učenje orientacije in mobilnosti

Gradiva, ki so nastala v okviru projekta:

Erasmus+

(Skupno 204 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost