Do nadaljnjega delavnic na Vrtu čutil ne izvajamo. Za več informacij kontaktirajte vrt-cutil(pri)center-iris.si.

Hvala za razumevanje.


Vrt čutil

S pomočjo vrta čutil, stenske tipanke in večerje v temi želimo širši javnosti predstaviti slepoto in slabovidnost.
Vrt čutil se nahaja ob stavbi Centra IRIS v Ljubljani. Je edinstven primer krajinske arhitekture za učenje in usposabljanje slepih in slabovidnih v orientaciji in mobilnosti pri nas. Z vrtom želimo predstaviti vzorčen način, kako so lahko oz. bi morale biti urbane površine urejene za samostojno uporabo slepih in slabovidnih. Omogoča sproščeno raziskovanje okolja s pomočjo vseh čutil.

Vodeni ogledi, delavnice in dnevi dejavnosti

Na vrtu organiziramo vodene oglede ter različne delavnice. Obiski na Vrtu čutil so mogoči od torka do petka, od začetka septembra do konca junija v času od 9. do 13. ure (za ostale termine po dogovoru). Prazniki in šolske počitnice: zaprto. Sprejemamo skupine od 5 do 50 oseb oz. do dva razreda (odvisno od izbrane ponudbe). Za rezervacijo termina se dogovorite po e-pošti: vrt.cutil(pri)center-iris.si najmanj 2 tedna v naprej. Ogled oz. dostop na vrt brez vodstva ni možen.
Ker delavnice potekajo na prostem, obiski ob slabem vremenu niso izvedljivi in jih v dogovoru z vami preložimo na drug prost termin.
Oseba, ki je pripeljala skupino otrok na delavnico, je dolžna skrbeti za njihovo varnost.

Delavnica “Vrtec čutil”

Delavnica je primerna za predšolske otroke od 5. leta starosti dalje. Na njim razumljiv način predstavimo slepoto, tipanke, belo palico in igre, s katerimi si slepi krajšajo prosti čas. Traja približno 1,5 ure in omogoča tudi prosto igro na Vrtu čutil.
Cena je 2€ na otroka, za spremljevalce otrok in otroke s posebnimi potrebami je obisk brezplačen.
Delavnice potekajo na prostem, zato obiski ob slabem vremenu niso izvedljivi in jih v dogovoru z vami preložimo na drug prost termin.

Osnovna predstavitev za OŠ

Delavnica je primerna za otroke od 1. razreda dalje in jo prilagodimo starosti učencev. Traja približno 3 pedagoške ure. Sprejmemo lahko do dva razreda hkrati. Na delavnici učenci podrobneje spoznajo slepoto in slabovidnost: učenci berejo s pomočjo simulacijskih očal, ki predstavljajo slabovidnost, se seznanijo se z zapisom črk v brajici, pišejo na brajev stroj, spoznajo in preizkusijo showdown – šport za slepe, spoznajo osnove spremljanja slepe osebe ter se sprehodijo z belo palico. Na ta način se za trenutek vživijo v svet slepote in slabovidnosti.
Cena je 3€ na učenca, za spremljevalce otrok in otroke s posebnimi potrebami je obisk brezplačen.
Delavnice potekajo na prostem, zato obiski ob slabem vremenu niso izvedljivi in jih v dogovoru z vami preložimo na drug prost termin.

Osnovna predstavitev za SŠ in odrasle

Osnovno vodenje po vrtu traja 1 uro. Sprejmemo do 50 ljudi oz. dva razreda. V tem času se sprehodimo po vrtu, kjer vam predstavimo posamezne dele vrta in njegove posebnosti ter predstavimo stensko tipanko. Če je skupina manjša in če želi, se po poligonu za orientacijo in mobilnost sprehodimo tudi s prevezami za oči in belimi palicami. Ob tem obiskovalce poučimo o pravilnem spremljanju slepe oz. slabovidne osebe. Cena je 3€ na osebo.
Predstavitvi lahko priključimo, v dogovori z našimi strokovnjaki, tudi ogled pripomočkov, šport za slepe ter druga specifična predavanja. Obisk na vrtu čutil lahko v popoldanskih urah združimo z večerjo v temi.

Kontakt: vrt-cutil(pri)center-iris.si

(Skupno 920 obiskov, današnjih obiskov 1)