Vrt čutil in stenska tipanka

S pomočjo vrta čutil, stenske tipanke in večerje v temi želimo širši javnosti predstaviti slepoto in slabovidnost.

Vrt čutil se nahaja ob stavbi Centra IRIS v Ljubljani. Je edinstven primer krajinske arhitekture za učenje in usposabljanje slepih in slabovidnih v orientaciji in mobilnosti pri nas. Z vrtom želimo predstaviti vzorčen način, kako so lahko oz. bi morale biti urbane površine urejene za samostojno uporabo slepih in slabovidnih. Omogoča sproščeno raziskovanje okolja s pomočjo vseh čutil.

VODENI OGLEDI, DELAVNICE IN DNEVI DEJAVNOSTI

Na vrtu organiziramo vodene oglede ter različne delavnice. Obiski na vrtu čutil so mogoči od torka do petka, od začetka septembra do konca junija v času od 9. do 13. ure oz. po dogovoru. Prazniki in šolske počitnice: zaprto. Ogled oz. dostop na vrt brez vodstva ni možen. Sprejemamo skupine od 5 do 50 oseb oz. do dva razreda (odvisno od izbrane ponudbe). Za ogled se dogovorite po e-pošti: vrt.cutil(pri)zssm.si najmanj 2 tedna v naprej.
Ker delavnice potekajo na prostem, obiski ob slabem vremenu niso izvedljivi in jih v dogovoru z vami preložimo na prost termin.

1. DELAVNICA “VRTEC ČUTIL”
Delavnica je primerna za predšolske otroke od 5. leta starosti dalje.
Na njim razumljiv način predstavimo slepoto, tipanke, belo palico in igre za prosti čas. Traja 1 uro in ob lepem vremenu omogoča tudi prosto igro na vrtu čutil. Cena je 2€ na osebo.
Če vrtec želi, lahko vključimo še čutila, kjer na postajah po vrtu spoznajo različna čutila skozi igro. Traja 1,5 ure. Cena 3€ na osebo.

2. OSNOVNA PREDSTAVITEV ZA OŠ
Delavnica je primerna za otroke od 1. razreda dalje. Traja do 3 ure in jo prilagodimo starosti in interesu obiskovalcev. Sprejmemo do dva razreda.
Na delavnici obiskovalci podrobneje spoznavajo slepoto in slabovidnost. Seznanijo se z zapisom črk v brajici, pišejo na brajev stroj, spoznajo in preizkusijo showdown – šport za slepe, berejo s pomočjo simulacijskih očal, ki predstavljajo slabovidnost, spoznajo osnove spremljanja slepe osebe ter se sprehodijo z belo palico. Na ta način se za trenutek vživijo v svet slepote in slabovidnosti.
Cena je 3€ na osebo.

3. NARAVOSLOVNI DAN “ČUTIM SVET OKOLI SEBE”
Naravoslovni dan traja do 5 ur, organiziramo ga lahko ob sredah, maksimalno število udeležencev pa je do 32 oz. en razred. Poleg posameznih naravoslovnih vsebin, pa naravoslovni dnevi zajemajo še vsebine iz osnovne predstavitve.
Primeren je za otroke od 1. do 4. razreda, kjer spoznajo vsa čutila in izvedo nekatere zanimivosti o čutilih iz živalskega sveta, na posameznih postajah pa preizkušajo svoja čutila. Cena je 4 € na osebo.

4. OSNOVNA PREDSTAVITEV ZA SŠ IN ODRASLE
Osnovno vodenje po vrtu traja 1 uro. V tem času se sprehodimo po vrtu, kjer vam predstavimo posamezne dele vrta in njegove posebnosti ter predstavimo stensko tipanko. Če je skupina manjša in če želi, se po poligonu za orientacijo in mobilnost sprehodimo tudi s prevezami za oči in belimi palicami. Ob tem obiskovalce poučimo o pravilnem spremljanju slepe oz. slabovidne osebe. Cena je 3€ na osebo. Sprejmemo do 50 ljudi oz. dva razreda.
Predstavitvi lahko priključimo v dogovori z našimi strokovnjaki tudi ogled pripomočkov, šport za slepe ter druga specifična predavanja. Obisk na vrtu čutil lahko v popoldanskih urah združimo z večerjo v temi.

Kontakt: vrt-cutil(pri)center-iris.si

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save