Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 19.12. – 23.12.2016


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, črni kruh(G), pečena jajčka(J)
– dop. malica: sadje, navadni jogurt(N), prepečenec(G), čaj
– kosilo: lečina juha, čufti v paradižnikovi omaki(G), krompir v kosih, solata, N
– pop. malica: sadje, crispy(G)
– večerja: hot dog(G,GO), čaj

Torek
– zajtrk: bela kava(G,L), pol beli kruh(G), pašteta(G,S,Z)
– dop. malica: skuta s podloženim sadjem(L), crispy, čaj
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J), makaronovo meso(G,J), riban sir(L), solata, N
– pop. malica: sadje, čaj
– večerja: tuna v olivnem olju(R), kisle kumarice, kruh(G), čaj

Sreda
– zajtrk: čaj, sir(L), ajvar(GO), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G,S), čaj
– kosilo: zelenjavna juha, segedin golaž, polenta, sadje, N
– pop. malica: sadje, Albert keksi(G,L)
– večerja: topli sendvič(G,L), čaj

Četrtek
– zajtrk: mleko(L), maslo(L), med, koruzni kruh(G,S)
– dop. malica: trikotni sir(L), kruh(G), sadje, čaj
– kosilo: puranov file v omaki, ajdova kaša,solata,navadni jogurt(L), N
– pop. malica: sadje, čaj
– večerja: pommes frites, solata, čaj

Petek:
– zajtrk: čaj, tunin namaz(R,L), polnozrnati kruh(G,S,O,SE)
– dop. malica: mleko(L), koruzni kosmiči, sadje(L)
– kosilo: ričet s klobaso(G,Z), pecivo(G,L,J), N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: mlečni močnik(G,L)
– dop. malica: sadje, navadni jogurt(N), prepečenec(G), čaj
– kosilo: lečina juha, čufti v paradižnikovi omaki(G), krompir v kosih, solata, N
– pop. malica: sadje, crispy(G)

Torek
– zajtrk: bela kava(G,L), pol beli kruh(G), pašteta(G,S,Z)
– dop. malica: skuta s podloženim sadjem(L), crispy, čaj
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J), makaronovo meso(G,J), riban sir(L), solata, N
– pop. malica: sadje, čaj

Sreda
– zajtrk: čaj, sir(L), ajvar(GO), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G,S), čaj
– kosilo: zelenjavna juha, segedin golaž, polenta, sadje, N
– pop. malica: sadje, Albert keksi(G,L)

Četrtek
– zajtrk: mlekoŽ(L), maslo(L), med, koruzni kruh(G,S)
– dop. malica: trikotni sir(L), kruh(G), sadje, čaj
– kosilo: puranov file v omaki, ajdova kaša,solata,navadni jogurt(L), N
– pop. malica: sadje, čaj

Petek:
– zajtrk: čaj, tunin namaz(R,L), polnozrnati kruh(G,S,O,SE)
– dop. malica: mleko(L), koruzni kosmiči, sadje(L)
– kosilo: ričet s klobaso(G,Z), pecivo(G,L,J), N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost