S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Ponedeljek
– zajtrk: čaj, črni kruh(G), maslo(L), med
– dop. malica: sadje, namaz(L), kruh(G), čaj
– kosilo: paradižnikov juha(G), špageti po bolonjsko(G,J), riban sir(L), solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, crispy(G,SE,O)
– večerja: sendvič(salama, sir)(G,L), kisle kumarice, čaj
Torek
– zajtrk: čaj, polbeli kruh(G), sirni namaz s tuno(L,R)
– dop. malica: sadje, navadni jogurt(L), kruh(G)
– kosilo: goveja juha zdrobovimi cmoki( G,J), telečji zrezki v omaki(G,Z), ajdova kaša, solata, N
– pop. malica: sadje, kruh(G), limonada
– večerja: mleko(L), koruzni kosmiči
Sreda:
– zajtrk: mleko(L), rženi kruh(G,S), sir(L), ajvar, sadje
– dop. malica: sadje, kruh(G,S), marmelada, čaj
– kosilo: mesno zelenjavna enolončnica(G), jabolčni zavitek(G,L,J), kompot
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– večerja: carski praženec, čaj
Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), pašteta(G,L,SO)
– dop. malica: sadje, kruh(G,L,S), navadni jogurt(L)
– kosilo: korenčkova juha, mesni polpeti(Z), džuveč riž, solata, N
– pop. malica: jabolko, čaj
– večerja: pomfri, zeljna solata, čaj
Petek
– zajtrk: mleko(L), mlečna štručka(G,L), jabolko
– dop. malica: sadje, polnozrnati kruh(G,S,SE,O), marmelada, čaj
– kosilo: pečen file postrvi(R), krompir v kosih, tržaška omaka, solata, sadje
popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
VRTEC
Ponedeljek
– zajtrk: mlečni riž(L)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: paradižnikov juha(G), špageti po bolonjsko(G,J), riban sir(L), solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, crispy(G,SE,O), čaj
Torek
– zajtrk: čaj, polbeli kruh(G), sirni namaz s tuno(L,R)
– dop. malica: sadje, navadni jogurt(L), kruh(G)
– kosilo: goveja juha zdrobovimi cmoki( G,J), telečji zrezki v omaki(G,Z), ajdova kaša, solata, N
– pop. malica: sadje, limonada
Sreda:
– zajtrk: mleko(L), kosmiči(L)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: mesno zelenjavna enolončnica(G), jabolčni zavitek(G,L,J), kompot
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), pašteta(G,L,SO)
– dop. malica: sadje, kruh(G,L,S), navadni jogurt(L), SŠSZ
– kosilo: korenčkova juha, mesni polpeti(Z), džuveč riž, solata, N
– pop. malica: jabolko, čaj
–
Petek
– zajtrk: mleko(L), mlečna štručka(G,L), jabolko
– dop. malica: sadje, polnozrnati kruh(G,S,SE,O), marmelada, čaj
– kosilo: pečen file postrvi(R), krompir v kosih, tržaška omaka, solata, sadje
popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.