Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Miti in dejstva


Danes bomo z dejstvi poskušali razbiti nekaj mitov o slepoti:

  • Mit: Slepota pomeni, da sploh ne vidite ničesar.
    Dejstvo: Mnogi ljudje, ki so slepi, imajo nekaj preostalega vida.
    Če vam nekdo reče, da je slep, ne bodite presenečeni, če ugotovite, da še vedno koristi vid. Različni vzroki slepote različno vplivajo na ljudi. Nekatere očesne bolezni vplivajo na centralni vid, druge na periferni vid.
  • Mit: Ko izgubite vid, se druga vaša čutila izostrijo.
    Dejstvo: Je malo bolj zapleteno od tega…
    Slepota ne spremeni, kako biološko delujejo vaši čuti, okus ali dotik. Vendar se večina slepih ljudi nauči drugače uporabljati svoje čute za razlago sveta okoli sebe, na primer s poslušanjem ali branjem brajice s konicami prstov. In pri nekaterih ljudeh, ki so slepi že od zgodnjega otroštva, se možgani dejansko preoblikujejo, da drugače obdelajo senzorični vnos – kar lahko privede do stvari, kot je bolj občutljiv sluh. Vendar ni vedno tako.
  • Mit: Slepi ljudje ne morejo živeti samostojno.
    Dejstvo: Slepi ljudje lahko storijo skoraj vse. Preprosto počnejo drugače.
    Slepi ljudje ne morejo živeti samo samostojno, temveč lahko počnejo skoraj vse, kar počnejo videči: ustvarijo si družino, imajo smiselno kariero, se ukvarjajo s športom, potujejo in še več. Rehabilitacija zaradi izgube vida in drugo usposabljanje uči spretnosti in strategij, da lahko živijo življenje, ki si ga želijo.
  • Mit: Vsi slepi ljudje uporabljajo belo palico ali psa vodnika.
    Dejstvo: Vsaka slepa oseba ne potrebuje enakega pripomočka ali prilagoditve.
    Nekateri slepi ljudje ne uporabljajo bele palice ali psa vodnika, saj mogoče ne potrebujejo takšne obli pomoči ali pa so razvili druge strategije za premikanje. Nikoli ne domnevajte, da samo zato, ker nekdo ne uporablja palice ali psa vodnika, da ni slep.
  • Mit: Slepota pomeni, da so vaše službene možnosti omejene.
    Dejstvo: Slepi ljudje imajo uspešno kariero na številnih področjih.
    Slepi ljudje lahko v skoraj vsaki karieri uspejo s pravo tehnologijo in prilagoditvami, vključno s poklici na področju tehničnih znanj. Edina ovira je pogosto pripravljenost delodajalca, da slepemu kandidatu zagotovi poštene možnosti.
  • Mit: Slepi ljudje ne morejo uporabljati večine tehnologije.
    Dejstvo: Tehnologija je način življenja slepih.
    Slepi ljudje uporabljajo računalnike, mobilne telefone, aplikacije in drugo tehnologijo, da bi povečali svojo neodvisnost in naredili svet bolj dostopen. Mnogi ljudje, ki so slepi, trdijo, da je tehnologija revolucionirala njihova življenja.

vir: CNIB fundation

Majica z napisom Slepota ni ovira
foto: Center IRIS
(Skupno 234 obiskov, današnjih obiskov 2)
Dostopnost