Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 17. 5. – 21. 5. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio ajdovi žganci, mleko (L) / kislo mleko (L), eko jabolko
  • malica: koruzni kruh (Gp), lešnikovo-čokoladni namaz (L,Ol), sadje, čaj
  • kosilo: korenčkova juha, zelenjavna rižota iz treh rižev, riban sir (L), mešana solata s čičeriko in jajcem (J)
  • malica: sadni kefir (L), polnozrnati prepečenec (Gp)
  • večerja: tortelini z omako (Gp,L,J), čaj

TOREK

  • zajtrk: rženi kruh (Gpr), skutni namaz z bučnimi semeni (L), čaj
  • malica: makovka (Gp), bela kava (L), sadje
  • kosilo: porova juha, piščančji ražnjiči, pečen krompir, šopska solata (L)
  • malica: grisini z rožmarinom (Gpr), sadje
  • večerja: zelenjavni pire krompir (L), sojin polpet (Gp,S)

SREDA

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), puranja prsa, sir (L), redkvica, ječmenova kava (Gj,L)
  • malica: bio kruh s semeni (Gp), sirni namaz s sončničnimi semeni in zelišči (L), sadje, čaj
  • kosilo: bio ričet s klobaso (Gj), sadno pecivo (Gp,L,J)
  • malica: ržene hrustljave ploščice (Gpr), navadni jogurt (L)
  • večerja: bio ovseni kruh (Gpi), bio pečeno jajce (J), paradižnikova solata, čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: ajdov kruh z orehi (Gp,O), maslo (L), bio med, bio mleko (L)
  • malica: rženi kruh (Gpr), zelenjavno-jajčni namaz (L,J), sadje, čaj
  • kosilo: goveja juha z rezanci, pire krompir (L), čufti v omaki, mešana solata
  • malica: polnozrnati grisini (Gp), sadje
  • večerja: testeninska solata (Gp,L), čaj

PETEK

  • zajtrk: ovseni kruh (Gpo), piščančji namaz, sir (L), kumarica, čaj
  • malica: rženo pecivo, bio sadni jogurt (L), sadje
  • kosilo: paradižnikova juha, pečen ribji file (R), rizi bizi, holandska omaka (L,J), mešana solata
  • malica: pekovsko pecivo (Gpr), sadje/jogurt (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio ajdovi žganci, mleko (L) / kislo mleko (L), eko jabolko
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: korenčkova juha, zelenjavna rižota iz treh rižev, riban sir (L), mešana solata s čičeriko in jajcem (J)
  • malica: sadni kefir (L), polnozrnati prepečenec (Gp)

TOREK

  • zajtrk: rženi kruh (Gpr), skutni namaz z bučnimi semeni (L), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: porova juha, piščančji ražnjiči, pečen krompir, šopska solata (L)
  • malica: grisini z rožmarinom (Gpr), sadje

SREDA

  • zajtrk I: riževa kašica na mleku (L)
  • zajtrk II: bio pirin kruh (Gpi), puranja prsa, sir (L), redkvica, ječmenova kava (Gj,L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: bio ričet s klobaso (Gj), sadno pecivo (Gp,L,J)
  • malica: ržene hrustljave ploščice (Gpr), navadni jogurt (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: ajdov kruh z orehi (Gp,O), maslo (L), bio med, bio mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci, pire krompir (L), čufti v omaki, mešana solata
  • malica: bio sadni jogurt (L), polnozrnati grisini (Gp)

PETEK

  • zajtrk I: bio ovseni muesli z gozdnimi sadeži (Go), bio mleko (L)
  • zajtrk II: ovseni kruh (Gpo), piščančji namaz, sir (L), kumarica, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: paradižnikova juha, pečen ribji file (R), rizi bizi, holandska omaka (L,J), mešana solata
  • malica: pekovsko pecivo (Gpr), sadje/jogurt (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost