Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 6. 4. – 9. 4. 2021


TOREK

  • zajtrk: bio kruh s semeni (Gp,SE), čičerikin namaz, češnjev paradižnik, čaj
  • malica: pecivo velikonočni zajček (Gp,L), bela kava (Gj,L)
  • kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J,Z), čufti v omaki, pire krompir (L), mešana solata
  • malica: grisini palčke (Gp), sadje
  • večerja: zelenjavna enolončnica, bio kruh s semeni (Gp,SE)

SREDA

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), kuhan pršut, eko rdeča paprika, mleko (L)/čaj
  • malica: bio pirin kruh (Gpi), sirni namaz (L), eko korenček, čaj
  • kosilo: goveji golaž, kruhov narastek (Gp,J), rdeča pesa, hruška
  • malica: sadna skuta (L), hrustljave ploščice (Gp)
  • večerja: sirov burek (Gp,L), zelena solata s paradižnikom

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: sirova štručka (Gp,L), sadje, bio navadni jogurt (L)
  • kosilo: gobova juha, rženi svaljki (Gpr), piščančji medaljon v smetanovi omaki (L), mešana solata
  • malica: riževe ploščice, sadje
  • večerja: bio pirin kruh (Gpi), pečena bio jajca (J), mešana solata

PETEK

  • zajtrk: pisani kruh (Gpr), maslo (L), bio marmelada, bio mleko (L)
  • malica: koruzni kruh (Gp), mlečni namaz z zelišči (L), eko pomaranča, čaj
  • kosilo: zelenjavna juha, lignji na žaru (R), krompir z blitvo, tržaška omaka, sadno pecivo (Gp)
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje

Vrtec

TOREK

  • zajtrk: bio kruh s semeni (Gp,SE), čičerikin namaz, češnjev paradižnik, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J,Z), čufti v omaki, pire krompir (L), mešana solata
  • malica: pecivo velikonočni zajček (Gp,L), sadje

SREDA

  • zajtrk I: bio prosena kaša s slivami na mleku (L)
  • zajtrk II: bio ovseni kruh (Gpo), kuhan pršut, eko rdeča paprika, mleko (L)/čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, eko korenček
  • kosilo: goveji golaž, kruhov narastek (Gp,J), rdeča pesa, hruška
  • malica: sadna skuta (L), hrustljave ploščice (Gp)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: gobova juha, rženi svaljki (Gpr), piščančji medaljon v smetanovi omaki (L), mešana solata
  • malica: riževe ploščice, bio navadni jogurt (L)

PETEK

  • zajtrk I: bio rženi kosmiči s sadjem na mleku (Gr,L)
  • zajtrk II: pisani kruh (Gpr), maslo (L), bio marmelada, bio mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, eko pomaranča
  • kosilo: zelenjavna juha, lignji na žaru (R), krompir z blitvo, tržaška omaka, sadno pecivo (Gp)
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

 

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost