Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 11. 1. – 15. 1. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s kakavovim posipom (L)
  • malica: kruh s semeni (Gp,SE), sir (L), sadje, čaj
  • kosilo: cvetačna juha, zelenjavni riž, sojin polpet (Gp,S), mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), hrustljave ploščice (Gp)
  • večerja: krompirjev golaž s hrenovko

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), mesni namaz, kumarica, bela kava (L)
  • malica: polnozrnati kruh (Gp), mlečni namaz z zelišči (L), čaj, ŠS* – kivi
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), puranji zrezek v omaki, ajdova kaša, mešana solata
  • malica: sadna skuta (L), riževe ploščice
  • večerja: zelenjavni pire (L), sir na žaru (L)

SREDA

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), med, čaj
  • malica: bio ovseni kruh (Gpo), piščančja pašteta, sadje, čaj, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), sarma, krompir v kosih, palačinka (Gp,L,J)
  • malica: navadni jogurt (L), sadje
  • večerja: njoki z bolonjsko omako (Gp), solata

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), čičerikin namaz (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: koruzna štručka (Gp), navadni kefir (L), ŠS* – orehi, lešniki (O)
  • kosilo: korenčkova juha, boranija, kuskus (Gp), mešana solata
  • malica: grisini palčke (Gp), sadje, čaj
  • večerja: zelenjavna enolončnica (Gp,L)

PETEK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), suha salama, sir (L), kumarica, čaj
  • malica: skutin žepek (Gp,L,J), čaj, ŠS* – navadni jogurt (L)
  • kosilo: zelenjavna juha, testenine (Gp), tunina omaka (R), riban sir (L), mešana solata
  • malica: sadje, hrustljave ploščice (Gp)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: cvetačna juha, zelenjavni riž, sojin polpet (Gp,S), mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), hrustljave ploščice (Gp)

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), mesni namaz, kumarica, bela kava (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – kivi
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), puranji zrezek v omaki, ajdova kaša, mešana solata
  • malica: sadna skuta (L), riževe ploščice

SREDA

  • zajtrk I: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • zajtrk II: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), med, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), sarma, krompir v kosih, palačinka (Gp,L,J)
  • malica: navadni jogurt (L), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), čičerikin namaz (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – orehi, lešniki (O)
  • kosilo: korenčkova juha, boranija, kuskus (G), mešana solata
  • malica: grisini palčke (Gp), navadni kefir (L)

PETEK

  • zajtrk I: bio prosena kaša s sadjem na mleku (L)
  • zajtrk II: bio ovseni kruh (Gpo), suha salama, sir (L), kumarica, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – navadni jogurt (L)
  • kosilo: zelenjavna juha, testenine (Gp), tunina omaka (R), riban sir (L), mešana solata
  • malica: sadje, hrustljave ploščice (Gp)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost