Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 14. 12. – 18. 12. 2020


Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio prosena kaša s slivami na mleku (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: pašta fižol (Gp,J), ajdovi štruklji s skuto (Gp,L,J), jabolčni kompot
  • malica: grisini palčke (Gp), kaki

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (Gp), ribji namaz (R), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), pire krompir (L), čufti v omaki, zelena solata s korenčkom in koruzo
  • malica: navadni jogurt (L), sadje

SREDA

  • zajtrk I: bio rižev polnozrnat zdrob na mleku (L)
  • zajtrk II: bio ovseni kruh (Gpo), piščančja hrenovka, ajvar, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: bograč, jabolčni zavitek (Gp,L), sadje
  • malica: riževe ploščice, sadni jogurt (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), čičerikin namaz, paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: cvetačna juha, kotlet, pečen krompir z rdečo papriko, mešana solata
  • pop. malica: sadna skuta (L), hrustljave ploščice (Gp)

PETEK

  • zajtrk I: večzrnati kosmiči s kvinojo, mleko (L)
  • zajtrk II: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), bio marelična marmelada, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: brokolijeva juha, testenine (Gp), tunina omaka (R), mešana solata
  • pop. malica: sadni kefir (L), sezamove palčke (Gp, SE)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost