Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 23. 11. – 27. 11. 2020


Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: močnik na mleku (Gp,L,J), bio jabolko
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), špinačni ravioli (Gp,L), sirova omaka (L), mešana solata
  • malica: polnozrnati piškoti (Gpo), sadje

TOREK

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: grahova juha, piščančji file v naravni omaki, rižota iz treh žit, mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), hrustljave ploščice (Gp)

SREDA

  • zajtrk I: rižolino, mleko (L)
  • zajtrk II: ovseni kruh (Gpo), puranja prsa, sir (L), kumarice, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: matevž, repa, pečenica, kaki
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), čičerikin namaz (L), paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), krompirjevi kroketi (Gp,L,J), bolonjska omaka, mešana solata
  • malica: riževe ploščice, sadna skuta (L)

PETEK

  • zajtrk I: bio pirini kosmiči s sadjem na mleku (L)
  • zajtrk II: koruzni kruh (Gp), mlečni namaz s zelišči (L), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: paradižnikova juha, file postrvi na žaru (R), krompir z blitvo, tržaška omaka, banana
  • malica: sadje, navadni jogurt (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 5 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost