15. oktobra praznujemo mednarodni dan bele palice. Bela palica je pripomoček, ki ga uporabljajo osebe s slepoto ali slabovidnostjo za lažjo orientacijo, hkrati pa je prepoznavni znak, s pomočjo katere opozarjajo ljudi v okolici na sebe. Pravilna uporaba bele palice daje uporabniku informacije o spremembah višine na poti (robniki, stopnice), ovirah (stena, avto) in značilnostih poti (trava, kamenje) ter mu posledično omogoča večjo samostojnost in neodvisnost. Prav tako Zakon o varnosti cestnega prometa iz leta 2005 določa, da so v primeru, ko so udeleženci cestnega prometa otroci, starejši ljudje, osebe s slepoto, osebe, ki so gibalno ovirane in druge osebe, ki niso v celoti sposobne za samostojno udeležbo v cestnem prometu, drugi udeleženci dolžni nanje posebno paziti in jim, če je potrebno, tudi pomagati.

Spretnosti, ki so potrebne za učenje hoje z belo palico se pričnejo učiti že dojenčki preden samostojno shodijo, npr. potiskanje otroškega vozička.

Dojenček potiska voziček
Dojenček potiska voziček. Vir: www.123rf.com.

Ko samostojno shodijo pričnejo z uporabo prilagojenega pripomočka v obliki pravokotnika na kolesih, ki se ga lahko pričvrsti na otrokov trup in pokriva celotno širino otrokovega telesa.

Otrok s pravokotnikom na kolesih
Otrok s pravokotnikom na kolesih. Vir: www.pinterest.com.

Otrok prične uporabljati belo palico, ko je njegova hoja stabilna do te mere, da ga držanje palice v eni roki ne bo oviralo pri gibanju.

Otrok z belo palico
Otrok z belo palico. Vir: www.visionaustralia.org.

Za pravilno in pravočasno odkrivanje ovir na poti je pomembno, da je dolžina palice uporabniku ustrezna – optimalna dolžina je od tal do podpazduhe.

Optimalna dolžina
Optimalna dolžina. Vir: www.ultracane.com.

Na trgu je veliko različnih belih palic, ki jih uporabnik izbere glede na svoje želje in potrebe. Razlikujejo se v obliki ter materialih tako same palice kot tudi glave.

Različice belih palic
Različice belih palic. Vir: www.canesgalore.com.
Različice glav
Različice glav. Vir: visionaware.org.

V članku Did You Know? 7 Cool Facts About The Humble White Cane si lahko preberete še nekaj zanimivosti o beli palici.

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: