Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Začasni ukrepi


Spoštovani.

Vlada Republike Slovenije je 18.9.2020 ob 21. uri na dopisni seji sprejela »ODLOK o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2« (v nadaljevanju »Odlok«). S tem aktom se uveljavljajo novi preventivni ukrepi, ki za udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa veljajo od ponedeljka, 21. 9. 2020 dalje. Spremembe so vezane predvsem na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih (med temi tudi v vrtcih, šolah, zavodih).

Za področje vzgoje in izobraževanja velja naslednje:

(1) Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

(2) Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra.

(3) Zaprt javni kraj oziroma prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala) ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

Ta odlok pa se ne uporablja za:

  • osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole,
  • vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki,
  • učitelje do vključno 6. razreda osnovne šole, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje,
  • učence od 7. razreda osnovne šole dalje in dijake srednjih šol, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 m medosebne razdalje,
  • osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

V Centru IRIS smo že v času pred dodatno sprejetimi ukrepi o nošenju mask spoštovali vsa priporočila NIJZ. Tako zaposleni kot učenci zaščitne maske uporabljamo v skupnih prostorih ter se trudimo zagotavljati ustrezno medsebojno razdaljo v razredih. Skrbimo za redno razkuževanje in zračenje prostorov. Program vrtca in osnovne šole poteka nemoteno in potrudili se bomo, da bo tako ostalo čim dlje.

Ostanite zdravi.

Ravnateljica, Katjuša Koprivnikar

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost