Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Naredimo sami – taktilne oznake


V tednu slepih in slabovidnih objavljamo serijo nasvetov dneva. Prvi je namenjen prilagajanju pripomočkov s taktilnimi oznakami.

Označevanje predmetov in raznih gospodinjskih aparatov pripomore k hitrejši prepoznavnosti in k boljši samostojnosti oseb s slepoto in slabovidnostjo. Osebe s slepoto se najpogosteje poslužujejo taktilnih označb, osebe s slabovidnostjo pa pisnih in kontrastnih označb.

Potrebujemo

Označevalne taktilne pike dobimo v večjih tehničnih trgovinah, kot tudi na spletni strani slepslaboviden.si. Na spodnji sliki so najbolj pogosto uporabljane pike, ki so prozorne. Le-te lahko za osebe z ostanki vida pobarvamo še z laki za nohte ali pa poiščemo barvne taktilne pike. Pomembno je, da so pike kontrastne glede na podlago – torej če je podlaga, na katero lepimo pike svetla, bodo bolj vidne pike temnejših barv in obratno.

oznake

lak za nohte

Uporabimo pa lahko tudi taktilne samolepilne materiale, kot so barvni trakovi ali barvne nalepke črk, številk, idr. raznih oblik, ki se jih dobi po papirnicah, tudi trgovinah Tedi, Müller itd. Glede na namen uporabe teh nalepk jih lahko pustimo v obliki, kakršni so ali pa jih ostrižemo po svojih željah.

nalepke

nalepke

Označevanje opreme

Pečice, mikrovalovne pečice, pomivalni in pralni stroji imajo veliko takšnih in drugačnih tipk, ki jih pritiskamo ali vrtimo glede na funkcijo, ki jo želimo nastaviti. Novejša tehnologija se vedno bolj nagiba k zaslonom na dotik.
Osebe s slepoto in slabovidnostjo si lahko označijo vse ali le izbrane funkcije. Spodnje slike prikazujejo nekaj primerov prilagojene opreme:

Mikrovalovna pečica

Številke so označene s prozornimi taktilnimi pikami. Oseba, ki mikrovalovno uporablja, se nauči, kako si številke sledijo in tako ne potrebuje zmeraj drugačne oblike za vsako številko. Funkcijske tipke za posamezne jedi in tip oz. moč ogrevanja so označene vsaka s svojo obliko nalepke. Za osebe z ostanki vida lahko dodamo še barve.

mikrovalovna pečica

tipke na mikrovalovni pečici

Pečica

Taktilne pike lahko označimo na mesta funkcij pečice okrog vrtljivega gumba, pri čemer je dobro označiti (če že nima sam po sebi taktilne oznake ali drugačne oblike) tudi tisti del držala, ki ga vrtimo proti tipno označenim funkcijam. Tako taktilno oznako na držalu obrnemo proti taktilni piki, ki je na mestu za nastavitev funkcije. Pečicam s funkcijami na dotik lahko mesta za pritisk funkcije obkrožimo s taktilnimi pikami, kot kaže druga slika.

štedilnik

skica za taktilne oznake na gumbu pečice

Pralni stroj

Spodnji primer prikazuje prilagoditev funkcijskih tipk na pralnem stroju. Vsaka tipka ima že svojo taktilno piko v sredini, zraven treh tipk pa so še nalepljeni dodatni taktilni znaki za oznako funkcij. Ni nujno, da označimo vse funkcije, saj si lahko zapomnimo, kaj pomeni tipka, ki nima posebne oznake.

pralni stroj

Tipkovnica

Tipkovnice imajo že same po sebi orientacijske oznake običajno na tipkah črki f, j in desno na številu 5. Če nam orientacija na tipkovnici kljub temu dela težave ali bi potrebovali večje oznake, se lahko taktilne pike namestijo tudi dodatno na določene tipke. Lahko pa tudi zgolj prilagodimo velikost črk tako, da jih s krepko pisavo enakomerno ravnih črt napišemo na lepljive listke (etikete), izrežemo v obliki kvadrata in prilepimo na posamezno tipko.

tipkovnica

(Skupno 520 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost