Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 10. 2. – 14. 2. 2020


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž (L), kakavov posip
  • malica: ovseni kruh (Gpo), ribja pašteta (R), sadje, čaj
  • kosilo: pašta fižol (Gp,J), ajdov štrukelj z orehi (Gp,L,J), bio jabolko
  • malica: grisini palčke (Gp), sadje
  • večerja: umešana jajčka z zelenjavo (J), koruzni kruh (Gp), čaj

TOREK

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), skutni namaz z bučnimi semeni (L), čaj
  • malica: sirovka (Gp,L), sadje, čaj, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), pire krompir (L), čufti v omaki, mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), sadje
  • večerja: krompirjeva juha s hrenovko, čaj

SREDA

  • zajtrk: polnozrnati kruh (Gp), sir (L), puranja šunka, kumarica, čaj
  • malica: pirina mešana bombica (Gpi), sadje, čaj, ŠS* – domači jogurt (L)
  • kosilo: segedin golaž, krompir v kosih, prosena pogača s slivami (Gp,L,J), eko pomaranča
  • malica: sadje, ovseni piškoti (Go,L,J)
  • večerja: sirovi tortelini s paradižnikovo omako (Gp,L,J), mešana solata, čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (Go), jajčni namaz (J), eko rdeča paprika, čaj
  • malica: polnozrnati kruh (Gp), mlečni namaz z zelišči (L), čaj ŠS* – hruška
  • kosilo: cvetačna juha, mesna rižota, mešana solata
  • pop. malica: sadni jogurt (L), hrustjave ploščice (Gp)
  • večerja: zelenjavna enolončnica s skutinimi žličniki (L), čaj

PETEK

  • zajtrk: ajdov kruh (Gp), maslo (L), med, mleko (L)
  • malica: kruh s semeni (Gp,SE), bio namaz z drobnjakom (L), čaj, sadje
  • kosilo: paradižnikova juha, testenine (Gp), smetanova omaka z lososom (L,R), zelena solata s koruzo

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž (L), kakavov posip
  • malica: sadje
  • kosilo: pašta fižol (Gp,J), ajdov štrukelj z orehi (Gp,L,J)
  • malica: bio jabolko, grisini palčke (Gp)

TOREK

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), skutni namaz z bučnimi semeni (L), čaj
  • malica: sadje, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), pire krompir (L), čufti v omaki, mešana solata
  • malica: sadje, pirina mešana bombica (Gpi)

SREDA

  • zajtrk: bio koruzni kosmiči, mleko (L)
  • malica: sadje, ŠS* – domači jogurt (L)
  • kosilo: segedin golaž, krompir v kosih, prosena pogača s slivami (Gp,L,J)
  • malica: eko pomaranča, ovseni piškoti (Go,L,J)

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (Go), jajčni namaz (J), eko rdeča paprika, čaj
  • malica: sadje, ŠS* – hruška
  • kosilo: cvetačna juha, mesna rižota, mešana solata
  • pop. malica: sadni jogurt (L), hrustjave ploščice (Gp)

PETEK

  • zajtrk: bio ovseni kosmiči z rozinami na mleku (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: paradižnikova juha, testenine (Gp), smetanova omaka z lososom (L,R), zelena solata s koruzo
  • pop. malica: sadje, riževe ploščice

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost