Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 14. 10. do 18. 10. 2019


PONEDELJEK

  • zajtrk: polenta, mleko (L)
  • malica: kruh s semeni (G), bio namaz s papriko, sadje, čaj
  • kosilo: paradižnikova juha, ocvrt sir (G,L,J), krompirjeva solata, tatarska omaka (J), sadje
  • malica: hrustljave ploščice (G), sadje
  • večerja: porova juha, kruhov narastek (G,L,J)

TOREK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), mesno-zelenjavni namaz (L), čaj/mleko (L)
  • malica: polnozrnati kruh (G), sirni namaz (L), sadje, čaj
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), mesna lazanja (G,L,J), kumarična solata
  • malica: navadni jogurt (L), ovseni piškoti (G,L,J)
  • večerja: ajdove palačinke (J,L), hruškov kompot

SREDA

  • zajtrk: koruzni kruh (G), suha salama, sir (L), kumarica, čaj
  • malica: skutin žepek (G,L,J), bela kava (L)
  • kosilo: ričet z mesom (G), jabolčni zavitek (G,L,J)
  • malica: sezamovi grisini (G,SE), sadje
  • večerja: testeninska solata z zelenjavo, šunko in sirom (G,L)

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (G,O,SE), jajčni namaz (J), čaj/mleko (L)
  • malica: rženi kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), čaj
  • kosilo: bučna juha, piščančji zrezek v naravni omaki (G), kuskus (G), zeljnata solata s fižolom
  • malica: sadni jogurt (L), sadje
  • večerja: zelenjavno-mesna rižota, solata

PETEK

  • zajtrk: ajdov kruh (G), maslo (L), med, mleko (L), jabolko
  • malica: koruzna štručka (G), rdeča paprika, sadni kefir (L)
  • kosilo: losos v smetanovi omaki (R), polnozrnati špageti (G), zelena solata s koruzo, sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: polenta, mleko (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: paradižnikova juha, ocvrt sir (G,L,J), krompirjeva solata, tatarska omaka (J)
  • malica: sadni jogurt (L), sadje

TOREK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), mesno-zelenjavni namaz (L), čaj/mleko (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), mesna lazanja (G,L,J), kumarična solata
  • malica: navadni jogurt (L), sadje

SREDA

  • zajtrk: fitness čokolino (G), mleko (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: ričet z mesom (G), jabolčni zavitek (G,L,J)
  • malica: sezamovi grisini (G,SE), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (G,O,SE), jajčni namaz (J), čaj/mleko (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: bučna juha, piščančji zrezek v naravni omaki (G), kuskus (G), zeljnata solata s fižolom
  • malica: sadni jogurt (L), sadje

PETEK

  • zajtrk: bio polnozrnati riževi napihnjenci, mleko (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: losos v smetanovi omaki (R), polnozrnati špageti (G), zelena solata s koruzo
  • malica: sadni kefir (L), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost