Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik 18. 2. – 22. 2. 2019


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž (G), cimetov posip
  • malica: kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), čaj
  • kosilo: korenčkova juha, ajdovi krapi s skuto (G,L,J), gobova omaka, hruška
  • malica: piškoti (G,L,J), sadje
  • večerja: testeninska solata z jajci (G,L,J), čaj

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), liptaver namaz (L), čaj, sadje
  • malica: polnozrnata štručka (G,L), sadni jogurt (L)
  • kosilo: juha, puran po dunajsko (G,J), pražen krompir, dušena cvetača, mešana solata
  • malica: hrustljave ploščice (G), sadje
  • večerja: zelenjavna mineštra (G,L,J), čaj

SREDA

  • zajtrk: ovseni kruh (G), tuna (R), rdeča paprika, čaj
  • malica: rženi kruh (G), kisla smetana (L), korenček, čaj
  • kosilo: goveji golaž, kruhov cmok (G), zeljnata solata s fižolom, banana
  • malica: sadna skuta (L), grisini palčke (G)
  • večerja: špageti (G), haše omaka, solata, čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: rženi kruh (G), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: polnozrnati kruh (G,O,SE), marmelada, bela kava (G,L)
  • kosilo: paradižnikova juha, kuskus z zelenjavo in piščancem (G), mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), prepečenec (G)
  • večerja: sendvič (G,L), češnjev paradižnik, čaj

PETEK

  • zajtrk: ajdov kruh (G), maslo (L), med, mleko (L), jabolko
  • malica: koruzni kruh (G), pašteta, rezina paprike, čaj
  • kosilo: postrv na žaru (R), krompir v kosih z blitvo in korenjem, sadna rolada (G,L,J)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž (G), cimetov posip
  • malica: kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), čaj
  • kosilo: korenčkova juha, ajdovi krapi s skuto (G,L,J), gobova omaka, hruška
  • malica: piškoti (G,L,J), sadje

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), liptaver namaz (L), čaj, sadje
  • malica: polnozrnata štručka (G,L), sadni jogurt (L)
  • kosilo: juha, puran po dunajsko (G,J), pražen krompir, dušena cvetača, mešana solata
  • malica: hrustljave ploščice (G), sadje

SREDA

  • zajtrk: mleko (L), polenta, sadje
  • malica: rženi kruh (G), kisla smetana (L), korenček, čaj
  • kosilo: goveji golaž, kruhov cmok (G), zeljnata solata s fižolom, banana
  • malica: sadna skuta (L), grisini palčke (G)

ČETRTEK

  • zajtrk: rženi kruh (G), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: polnozrnati kruh (G,O,SE), marmelada, bela kava (G,L)
  • kosilo: paradižnikova juha, kuskus z zelenjavo in piščancem (G), mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), prepečenec (G)

PETEK

  • zajtrk: ajdov kruh (G), maslo (L), med, mleko (L), jabolko
  • malica: koruzni kruh (G), pašteta, rezina paprike, mleko (L)
  • kosilo: postrv na žaru (R), krompir v kosih z blitvo in korenjem, sadna rolada (G,L,J)
  • malica: kruh s semeni (G,SE,O), jabolko

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost