Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 3.4. – 7.4.2017


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, maslo,(L), med, črni kruh(G)
– dop.malica: sadje, namaz(L), kruh(G), čaj
– kosilo: špageti po bolonjsko(G,J), solata, sadje, N
– pop.malica: čokolino(L,O) jabolko
– večerja: krompirjev golaž(Z), kruh(G), čaj

Torek
– zajtrk: mlečni močnik(L), jabolko, čaj
– dop. malica: navadni jogurt(L), sadje, kruh(G)
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J), pleskavica(Z), rizi bizi, popečena zelenjava na žaru (bučke, gobice,por, paprika), solata, N
– pop. malica: sadje, napitek
– večerja: namazi (pašteta, sir, maslo, marmelada)(L,Z,), kruh(G), čaj

Sreda
– zajtrk: čaj, mesno zelenjavni namaz(L,J), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, namaz(L,J), kruh(G,S), čaj
– kosilo: cvetačna kremna juha(L), musaka(G,L,J,Z), zeljna solata s fižolom, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– večerja: hot dog(G), čaj

Četrtek
– zajtrk: mleko(L), evrokrem(L,O), koruzni kruh(G,L,S)
– dop. malica: sirova štručka(G,L),sadje, čaj
– kosilo: pasulj z mesom(Z), sadna kupa(L), N
– pop. malica: piškoti(G,L,J), mleko(L), sadje
– večerja: sirov burek(G,L), navadni jogurt(L)

Petek
– zajtrk: čaj, tunin namaz s smetano(R,L), polnozrnati kruh(G,O,S,SE)
– dop. malica: sadje, namaz, kruh(G,O,S,SE), čaj
– kosilo: ravioli v sirovi omaki(G,L), solata, skuta s podloženim sadjem(L)
– popotnica: makovka(G), sok

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, maslo,(L), med, črni kruh(G)
– dop.malica: sadje, namaz(L), kruh(G), čaj
– kosilo: špageti po bolonjsko(G,J), solata, sadje, N
– pop.malica: čokolino(L,O) jabolko

Torek
– zajtrk: mlečni močnik(L), jabolko, čaj
– dop. malica: navadni jogurt(L), sadje, kruh(G)
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J), pleskavica(Z), rizi bizi, popečena zelenjava na žaru (bučke, gobice,por, paprika), solata, N
– pop. malica: sadje, napitek

Sreda
– zajtrk: čaj, mesno zelenjavni namaz(L,J), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, namaz(L,J), kruh(G,S), čaj
– kosilo: cvetačna kremna juha(L), musaka(G,L,J,Z), zeljna solata s fižolom, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj

Četrtek
– zajtrk: mleko(L), evrokrem(L,O), koruzni kruh(G,L,S)
– dop. malica: sirova štručka(G,L),sadje, čaj
– kosilo: pasulj z mesom(Z), sadna kupa(L), N
– pop. malica: piškoti(G,L,J), mleko(L), sadje

Petek
– zajtrk: čaj, tunin namaz s smetano(R,L), polnozrnati kruh(G,O,S,SE)
– dop. malica: sadje, namaz, kruh(G,O,S,SE), čaj
– kosilo: ravioli v sirovi omaki(G,L), solata, skuta s podloženim sadjem(L)
– popotnica: makovka(G), sok

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost